Održana tematska sjednica Skupštine Županije Posavske o stanju u poljoprivredi

Izvanredna tematska sjednica Skupštine ŽP održana je samo s jednom točkom dnevnog reda „Informacija o stanju u poljoprivredi ŽP“. Što muči poljoprivredne proizvođače, s kojim se problemima susreću i gdje se mogu tražiti rješenja, suština je sjednice održane uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine, uz zastupnike i članove Vlade, te predstavnike udruga poljoprivrednih proizvođača -Oblast poljoprivrede najvažnija je u županiji i predstavlja zamajac razvoja posavskog područja. Poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i predložene poticajne mjere predstavljaju jedan od načina zadržavanja ljudi na ovom području. Vlada FBiH i Vijeće ministara mogu pomoći ovom području u kojem je poljoprivreda strateška grana proizvodnje. Ukoliko se ne prepoznaju specifičnosti naše proizvodnje i kultura s ovog područja, teško je očekivati vidniji napredak. Županijska Vlada poduzima sve što je u njenoj moći, što se moglo čuti i od zastupnika i kritike su uglavnom usmjerene prema višim razinama vlasti zbog neprepoznavanja karakterističnih kultura i poticajnih mjera prema njima, kazao je Župarić.

Informaciju o stanju o poljoprivredi u Županiji Posavskoj prezentirao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić, te istaknuo kako je oko 88% poljoprivrednog zemljišta u ŽP u privatnoj a 12% u državnoj svojini. U zadnjih nekoliko godina velike površine državnog poljoprivrednog zemljišta stavljene su u funkciju poljoprivredne proizvodnje. -Od ukupno 2300 hektara poljoprivrednog zemljišta, u suradnji s općinama 1490 hektara stavili smo u funkciju i od toga Županija posavska i općine na ime zakupa ostvaruju oko 370.000 KM, kazao je Brkić i naglasio neke nelogičnosti koje dolaze sa federalne razine kada je odnos prema poljoprivrednicima Županije Posavske. –Problemi kod tumačenja propisa i načinu ostvarivanju novčanih potpora s federalne razine ogledaju se u tome da od naših poljoprivrednika traže, po nama, nepotrebne dokumente za dokazivanje poljoprivredne proizvodnje. Federalno ministarstvo mora poljoprivrednicima početi smanjivati barijere za novčane potpore, a paradoks je da moraju plaćati akcizu za izgradnju auto ceste za traktore kojim ne smiju izaći na te iste ceste. U zadnjih šest godina federalno ministarstvo sustavno smanjuje novčane potpore po površini za kulture karakteristične za naše područje, u prvom redu pšenicu i soju, koje su deficitarne za BiH. Na drugoj strani, povećanje poticaja doživjela je proizvodnja mlijeka. Što se tiče ratarstva u zadnjih šest godina za 20 posto smo podigli proizvodnju, ali su nam smanjene potpore, ustvrdio je ministar Brkić. Bez obzira koliko povećavali proizvodnju u Županiji Posavskoj, zaključio je, federalne potpore ostaju iste. Među ostalim mjerama iznio je potrebu izgradnje sustava za navodnjavanje, jače potpore u poljoprivredi, osnivanje Agrotehnološkog centra i donošenje novih zakonodavnih okvira kroz Zakon o vodama, poljoprivrednom zemljištu, novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Županije Posavske.

Tadija Grgić iz tvrtke Žito Odžak smatra da se o poljoprivredi mora češće i glasnije govoriti. -Nismo se dotaknuli bitnih problema, ali je dobro da se čuo naš glas iako problem nije samo u županiji, nego i na višim razinama. Smatram da nema političke volje za rješavanje naših problema i upravo smo zbog takve politike dovedeni na grane na kojim smo sada. Iz tog razloga rješenja nema na vidiku, jer nismo zanimljivi otkupljivačima, s cijenama nismo konkurentni u okruženju, poticajna sredstva nisu uvećana, a federalno ministarstvo ima dug iz prethodnih godina pa s pravom ne znamo kako ćemo izaći iz ove teške situacije, naglasio je Grgić.  Jedan od glavnih zagovarača tematske sjednice o poljoprivredi, zastupnik Drago Zečević. Nije bio zadovoljan skupštinskim zaključcima jer je tražio povećanje proračunskih sredstava za poljoprivredu te da se poticaji za pšenicu, tov bikova i svinja vrate na visinu iz 2005.godine.

Nakon diskusije zastupnika i predstavnika Udruga poljoprivrednika predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić naglasio je kako je neophodno u postojećem trenutku, bez posebnog vraćanja unatrag, uraditi sa županijske razine najviše što se može kroz zakonsku oblast i ostale segmente u kojima će poljoprivreda svakako biti u prioritetu rada Vlade. –Poljoprivredno zemljište jedan je od naših resursa te će Vlada davati potpore za ukrupnjavanje parcela i predlagati zakone kao što je Zakon o vodama kako bi rješavali probleme. Niz je i drugih mjera koje smo naveli u Smjernicama rada Vlade i svakako ćemo na tome intenzivno raditi , kazao je Topić.  Među zaključcima Skupština ŽP traži od Vlade  FBiH i Vijeća ministara BiH potporu i zaštitu poljoprivredne proizvodnje u ŽP kao najbitnijeg segmenta socioekonomskog razvoja Županije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password