spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana konstituirajuća sjednica Skupštine ŽP, za predsjednika izabran Blaž Župarić

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine ŽP, za predsjednika izabran Blaž Župarić

U Domaljevcu je danas konstituiran IX. deveti saziv  Skupštine ŽP, zakonodavnog tijela koje broji 21-og zastupnika, u kojem natpolovičnu većinu ima HDZ BiH s ukupno 12 mandata. Slijedi SDA sa tri mandata, dok HDZ 1990 ima dva zastupnika. Prvi puta u Skupštini su i dvije nove stranke – Nezavisni-Neovisni i Hrvatska republikanska stranka, koje imaju po jednog zastupnika, koliko i Pokret demokratske akcije i Socijaldemokratska partija. Na početku sjednice prisegnuli su svi novoizabrani zastupnici koji su primili Uvjerenja o dodjeli mandata.  Novoizabrani zastupnici su usvojili Odluke koje se odnose na radna tijela Skupštine i to: Mandatno-imunitetno povjerenstvo (Ilija Ilić – predsjednik, članovi Ružica Živković i Damir Hamidović). Povjerenstva za izbor i imenovanja (Nataša Oršolić – predsjednica, članovi Janja Iličević, Miljenko Lušić, Joso Oršolić i Mehmed Memišević).

Klubovi konstitutivnih naroda predložili su Blaža Župarića iz reda hrvatskog naroda za novog/starog predsjednika Skupštine ŽP, a dopredsjednici su Mujo Puzić iz reda Bošnjaka i Svetlana Kamenjaš iz reda srpskog naroda, koji su dobili jednoglasnu potporu zastupnika. Nastavak konstituirajuće sjednice očekuje se nakon ovjere kandidacijskih lista u Središnjem izbornom povjerenstvu BIH i dostavljanja u Skupštinu ŽP za izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BIH, a rok je do sutra u podne.

Po završetku sjednice zabilježili smo nekoliko izjava za medije. Blaž Župrić je zahvalio klubu Hrvata koji ga je predložio  za poziciju predsjednika Skupštine, te izrazio nadu da će svojim iskustvom, uz pomoć svih zastupnika, nastojati opravdati ukazano povjerenje. -„Od ovog saziva Skupštine očekujem korektan rad svih zastupnika. Vjerujem da ćemo napraviti sve kako bi proširili vidike demokracije i parlamentarizma u ovoj dvorani i na prostoru Županije Posavske, kako bi osigurali bolji život, našim žiteljima i kako bi uopće država BiH išla u boljem pravcu i boljem putu prema EU“, kazao je uz ostalo Blaž Župarić.  

Anes Osmanović je istaknuo kako je SDA uvjerljivi pobjednik u bošnjačkom korpusu sa tri od ukupno 6 zastupnika, te izrazio očekivanja Skupštine da nastavi intenzitetom kao i do sad. –„Mi smo i u proteklom sazivu rješavali krupne stvari, izmijenili smo i Ustav ŽP dakle, jedan veliki zahvat je to bio, tako da se nadam da ćemo nastaviti raditi istim intenzitetom“, poručio je Osmanović.  

Drago Zečević zastupnik Hrvatske republikanske stranke nije izrazio velika očekivanja, ali je istaknuo da želi da se napravi pomak. –„Borit ću se svakako kao što sam se i borio i u prošlom sazivu da se nešto dobro uradi za ovaj narod, da prestane iseljavanje s ovih prostora i smatram kako ima mjera kojim se može potaći da barem mlađi počnu razmišljati da ostanu ovdje“, kazao je Drago Zečević.  

Samo dvije i pol godine od osnutka, stranka Nezavisni-Neovisni se izborila da bude parlamentarna u Skupštini ŽP. –„Zalagat ćemo se za provođenje demokracije i zastupat ćemo sve građane ŽP, ne samo ljude koji su nas podržali i pokušat ćemo ovu priču da širimo u narednom periodu što je više moguće kako bi napravili što bolji rezultat i donijeli neke promjene“, poručio je zastupnik  Emir Beširević.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više