Održana 7.Večer Hercegovine u Posavini

Hrvatski narod u BiH, vrlo dobro zna da je zajedništvo ključno pitanje njegova opstanka, a upravo istinsko zajedništvo potvrđeno je na još jednoj uspješno pripremljenoj Večeri Hercegovine u Posavini. U toplom i prijateljskom ugođaju prepunog svadbenog salona Golden Palast u Orašju u organizaciji Vlada HNŽ, ZHŽ i HBŽ  i uz domaćinstvo Županije Posavske i Distrikta Brčko BiH, 7. Večer Hercegovine u Posavini okupila je oko tisuću Hercegovaca i Posavaca, zatim Hrvata iz Brčko Distrikta BiH, Tuzlanske Županije, Središnje Bosne, Žepča, Usore i Republike Srpske, te uvijek dragih gostiju iz Republike Hrvatske koje je predvodio najdraži gost, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s velikim brojem svojih suradnika.

I ova večer potvrdila je slogu Hrvata i zajedništvo jednog naroda, kako je naglasio dr. Dragan Čović, koje iz godine u godinu sve više jača, a tradicionalna manifestacija  postala je uistinu festival hrvatskog zajedništva u BiH.  Druženje gospodarstvenika i predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti BiH i RH, zatim predstavnika lokalnih samouprava iz BiH i RH predstavnika Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH i dragih gostiju iz političkog, javnog, vjerskog, kulturnog, sportskog  i svakog drugog života, nazočni su iskoristili za razvijanje i jačanje poslovne suradnje.  i razmjenu kulturno-zavičajnog naslijeđa. Srdačna dobrodošlica upućena je predstavnicima koalicije stranaka HNS BiH, Udruge Hrvata BiH Prsten, vojske i policije, te predstavnicima katoličke crkve.

Prisutni su velikim pljeskom pozdravili predsjednika HNS-a i HDZ BiH dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog Sabora RH Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uz koje su bili njihovi brojni suradnici i nositelji visokih dužnosti, zatim župana Osječko-Baranjske županije Ivana Anušića  izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na poseban način pozdravljeni su domaćini manifestacije, predsjednici Vlada HNŽ i HBŽ  dr. Nevenko Herceg i Ivan Jozić, kao i Toni Kraljević dopredsjednik Vlade ZHŽ, Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP i Anto Domić dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH. Kao i svih godina i ovoj Večeri su nazočili predstavnici Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i Mostarskog Sveučilišta na čelu s rektorom prof.dr. Zoranom Tomićem.

Riječi tople dobrodošlice na početku je u ime predsjednika Vlada tri županije s juga, uputio predsjednik Vlade HNŽ dr.Nevenko Herceg.  –Potrebni smo jedni drugima, jer velika djela i velika ostvarenja mogu se ostvariti slogom i zajedništvom, kod nas krševite Hercegovine, plodne Posavine, ponosne Središnje Bosne i svih dijelova gdje žive Hrvati u BiH, naglasio je dr. Nevenko Herceg, te zahvalio brojnim uspješnim i poslovnim ljudima iz svih sfera gospodarstva, poduzetništva, javnog i kulturnog života što su potvrdili da je važno doći u Orašje i graditi projekte u svim sferama života, te poručio kako svi imaju isti cilj – zajedništvom stvarati uvjete za ostanak i opstanak mladih na ovim prostorima.

Na početku svog izlaganja Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP u ime članova Vlade, srdačne pozdrave uputio je inicijatoru ovih susreta dr. Draganu Čoviću i svim prijateljima iz Hercegovine.  –Zahvaljujući našem velikanu Ivi Gregureviću i Danima hrvatskog filma kreirali smo ovu Večer, večer zajedništva hrvatskog naroda u BiH koja nije okrenuta protiv nikoga, stoga pozivamo sve da zajedno surađujemo i gradimo bolju budućnost ove zemlje. Ideja ove večeri su poslovni susreti gospodarstvenika Posavine i Hercegovine, bez čijeg uspjeha nema ni razvoja naših područja. Želim da zajedno surađujemo i da nam u tome pomogne naše Sveučilište, kazao je Topić i naglasio, -Danas jako osjećamo podršku iz RH, stoga posebno pozdravljam naše prijatelje iz RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Podsjetit ću da smo prije tri godine odavde ispratili gospodina Plenkovića i HDZ RH u veliku izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima, a siguran sam da večeras šaljemo poruku kako ćemo uz našu podršku imati i dalje Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Zahvaljujem i na ugovorima koje smo danas potpisali u kojim su prepoznate i potrebe Posavine, ŽP i svih općina u okruženju, uz veliku podršku Vlade RH koju u zadnje tri godine osjećamo u jedrima razvoja naše županije.

Predsjednik Andrej Planković je izrazio zadovoljstvo novim susretom na istom mjestu.  -Iza nas su tri godine predanog rada za boljitak i jačanje međunarodnog položaja RH, a posebno snažnog zalaganja za prijateljstvo i suradnju sa BiH i jačanje ravnopravnosti i uopće položaja hrvatskog naroda u BiH. Na tom putu smo ustrajni  i činit ćemo to i u budućnosti, naglasio je Plenković i podsjetio da je 2017.godine bio na Danima Hrvatskog filma u Orašju, koji će ove godine biti prvi put bez velikog čovjeka ovog kraja i velikog hrvatskog glumca. –Ivo Gregurević je ostavio neizmjeran bogati trag u hrvatskoj kulturi, filmu i kazalištu, a posebice njegovu ljubav prema rodnom kraju koja će ostati trajna i drago mi je da će od sutra ovaj festival nositi njegovo ime, kazao je predsjednik Plenković.

Zahvalnost za sedam godina prijateljevanja od juga Hercegovine do Posavine koja je dobila posebnu dimenziju u druženju, izrazio je predsjednik HNS-a i HDZ BiH dr. Dragan Čović, te zahvalio brojnim gostima iz RH koji su svojim dolaskom svima učinili veliku čast. –Ideja koja traje sedam godina večeras je dobila svoju puninu. Ovoliki broj gostiju iz svih krajeva BiH i RH znači da Hrvati iz BiH nisu samo i da zajedno možemo osigurati svoju potpunu jednakost kao konstitutivan narodi u BiH i da naši legitimni predstavnici budu na svim razinama vlasti, pa i ovdje u Posavini još dugo, poručio je dr.Čović. U svečanom trenutku uslijedila je razmjena darova između predsjednika Vlada četiri županije, te uručenje prigodnih darova dr. Draganu Čoviću i Andreju Plenkoviću, a potom je program nastavljen pjesmama i muškim bećarcem članova  HKUD-a Vionica i glazbom skupine Titanik u kojoj su svi uživali dogo u noć.  

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password