spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 26. sjednica Skupštine Županije Posavske

Održana 26. sjednica Skupštine Županije Posavske

U Domaljevcu je danas održana 26. sjednica Skupštine ŽP, koja je započela aktualnim satom na kojem su zastupnici imali dosta pitanja i inicijativa i na koja su većinom uspjeli dobiti odgovore. Zastupnici su se očitovali o tri točke dnevnoga reda, te su primili k znanju dvije informacije.  

Jednoglasnu potporu dobio je Program rada Skupštine ŽP za ovu godinu, kojega je obrazložio predsjednik Blaž Župarić, te istaknuo kako je Program napravljen na način da bude realan i ostvariv, imajući u vidu da je ova godina izborna godina, zbog čega su se vodili rokovima i temama o kojim će raspravljati. –„Planiramo donijeti 15 zakona, od kojih je 11 potpuno novih, a također očekujemo i donošenje strateškog dokumenta, Prostornog plana ŽP za razdoblje 2019.- 2039. godina.“, kazao je Blaž Župarić i dodao, -„Program rada je na neki način uvjetovan  radom Vlade ŽP, ali smo uvjereni da će on biti realiziran. Obzirom da je izborna godina, planirali smo da većinu dokumenata  normativne i analitičko informativne djelatnosti pokušamo donijeti u prva tri kvartala godine. Skupština također želi nastaviti uspješnu suradnju sa svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, sa OHR-om, OESS-om, nevladinim institucijama, kao i medijima“, poručio je Župarić.

Program rada Vlade ŽP dobio je također skupštinsku potporu, a prezentirao ga je predsjednik Đuro Topić. Naglasio je prioritete u donošenju poticajnih mjera za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, te napraviti Plan navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Također je naglasio i potrebu povećanja sredstava na demografskom planu, kadrovsko jačanje policijske službe, pokretanje profesionalne vatrogasne postrojbe, te implementaciju zakona o sportu, a u suradnji sa općinama nastaviti ulagati u izgradnju i rekonstrukciju vodovodnih i kanalizacijskih sustava. Kad je u pitanju skrb o stradalnicima Domovinskog rata, Topić je kao  jedan od prioriteta rada Vlade, naglasio osiguranje sustavne i transparentne pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji, te očuvanje sjećanja na Domovinski rat. 

U Programu rada Vlade ŽP za ovu godinu predviđeno je i uvođenje toplog obroka za učenike osnovne škole od 1. do 5. razreda, te stipendiranje studenata s više novca. Bez rasprave, usvojena je i Odluka o zajedničkom ostvarivanju podijeljene nadležnosti s FBiH u okviru sveukupne reforme javne uprave, o čemu je govorio ministar Pero Radić.  Na koncu su zastupnici primili k znanju Informacije o radu Kantonalnog suda u Odžaku za i Kantonalnog tužiteljstva za 2021. godinu  Zastupnici su izrazili zadovoljstvo radom ovih pravosudnih institucija, koje su u protekloj godini imali povećanje broja predmeta u svom radu. Iznijeli su i konkretna pitanja o slučajevima procesuiranja ratnih zločina, pri čemu je u odgovoru rečeno kako su postupci u tijeku.  Istaknuta je nedovoljna kadrovska popunjenost Tužiteljstva i činjenica da nema zastarjelih predmeta u radu Suda i Tužiteljstva.  –„To je vrlo bitno kazati u odnosu na druge sudove i želim istaknuti da rad pravosudnih  institucija u ŽP može biti primjer radu pravosuđa na području FBiH, pa i države BiH“, naglasio je u izjavi za medije, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više