Održan X. Mimohod branitelja 106. HVO brigade prvom crtom obrane

  • Održan X. Mimohod branitelja 106. HVO brigade prvom crtom obrane
  • Održan X. Mimohod branitelja 106. HVO brigade prvom crtom obrane
  • Održan X. Mimohod branitelja 106. HVO brigade prvom crtom obrane

Desetu godinu za redom u organizaciji Udruge branitelja – veterana 106. brigade HVO-a održan je jubilarni X. Braniteljski mimohod „Prvom crtom obrane“ s porukom „Da se ne zaboravi“. Rame uz rame koračali su bivši branitelji, pripadnici legendarne oraške 106 brigade HVO-a koji su naglasili da je cilj ovog mimohoda kao i svih prethodnih, sačuvati od zaborava sjećanje na branitelje koji su život dali za slobodu ovih krajeva, kao i na važne događaje i trenutke kojim su ispisane najsvjetlije stranice Domovinskoga rata. Na ovaj način željeli su kažu, odati počast svima koji su nastradali i svima koji su za slobodu hrvatskog naroda, dijelove svojih tijela ostavili na prvoj crti obrane. Put je bio iznimno zahtjevan zbog visoke temperature i teških uvjeta, ali svih 70 sudionika su ispunili zadani cilj i bez ozljeda stigli na cilj.

Zbog nepristupačnosti pojedinih dijelova nekadašnje prve crte obrane, koji na žalost još uvijek nisu u potpunosti očišćeni od mina, maršruta je bila dijelomično izmijenjena. Kolona je krenula sa ceste Orašje-Tuzla, od mjesta nekadašnjeg betonskog zida, a nakon pet sati i 18 km pješačenja cilj  je bio na legendarnim Galićima u O.Luci. Sudionici mimohoda su pješačili dijelovima crte u nekadašnjoj  odgovornosti satnija Ugljara, Orašje, D.Mahala, Kostrč, Matići, Bok i Oštra Luka-Tolisa. Na dionici je bilo nekoliko pauza gdje su predstavnici mjesnih ogranaka osigurali osvježenje, a u pratnji kolone bila je i sanitetska služba, koja na sreću, nije imala potrebu intervenirati. –Za ovih deset godina nitko nije stradao i poručio bih braniteljima da se narednih godina uključe u kolonu u čast svih suboraca koji su dali svoje živote. Teško je riječima dočarati trenutke hodnje i ja ovaj mimohod doživljavam s velikim ponosom na sebe i svoje suborce, kazao je Ivo Varzić predsjednik ogranka u Tolisi.

Skupa u koloni s braniteljima bili su 79-godišnji Ivo Krištić iz Boka i 16-godišnja Marijana iz Tolise koji su izdržali sve napore i nakon povratka u Orašje, puni zadovoljstva i ponosa naglasili kako njihov napor nije ništa naspram žrtve koju su podnijeli branitelji. –Do sada sam slušala priče o herojstvu naših branitelja, ali sasvim je druga priča kad sam vidjela gdje su provodili dane i noći, boreći se za današnju slobodu u kojoj mi uživamo. Srce mi je zadrhtalo kad smo zastajali kraj kapelica i upalili svijeće za poginule branitelje. Na nama mladima je da se zdušno uključimo i podržimo ovu lijepu tradiciju da potraje što duže, poručila je Marijana.

Ivo Krištić je redovit sudionik braniteljskog mimohoda svih prethodnih godina, a posljednje pješačenje kaže, završio je s velikim zadovoljstvom i osmjehom na licu. – Kad su naši branitelji gotovo četiri godine mogli izdržati u zemljanim rovovima i pred naletima neprijateljske sile, onda mi nemamo pravo žaliti se na vrućinu i uvjete. I naredne godine ću, ako budem živ, sa svojim unucima ponovno u kolonu, da se ne zaboravi žrtva branitelja, s ponosom je poručio djed Ivo. U završnom dijelu mimohoda svi sudionici su stigli u Orašje gdje su kraj središnjeg Spomen obilježja položili vijence i upalili svijeće za poginule branitelje. Istinskom očuvanju uspomene na legendarnu 106. HVO brigadu, potporu je dalo i ministarstva branitelja Vlade ŽP, što će, prema riječima ministra Marijana Kopića, činiti i u narednim godinama. –Ovo je projekt koji  ima tradiciju i poštovanje, a ministarstvo branitelja ga podržava i financijski i na svaki drugi način. Poruka ovakvih događaja je vrlo jednostavna. Nikada se ne smiju zaboraviti žrtve i patnje branitelja dok su branili svoj dom. Hodajući crtom obrane  branitelji su se prisjećali mjesta i trenutaka gdje su izgubili svoje suborce, te svih krvavih dana u borbama za obranu oraške općine, naglasio je ministar Kopić koji je skupa s braniteljima upalio svijeću.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password