Održan seminar o nasilju u obitelji u Donjem Žabaru

Nastavljajući mirovni aktivizam, kao jedan od segmenata projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“, članice Udruge žena „Posavski cvijet“ Orašje sudjelovale su u petak 8. srpnja, na seminaru odn. radionici na temu „Nasilje u obitelji“, koju su u Donjem Žabaru organizirale članice Kola srpskih sestara. Vrlo zanimljivo, stručno i poučno predavanje, za oko 30-ak članica Posavskog cvijeta i Kola srpskih sestara, održao je dr Milan Purić , psihijatar iz Brčkog, dok se na vjerski aspekt ovoga problema, odn.  značaju vjere u liječenju osvrnuo otac Jovo Mihajlović, protonamjesnik za parohiju Donji Žabar/Orašje. Skup je bio interaktivnog karaktera, jer uz ono što su čule od predavača, i žene su imale dosta pitanja na ovu temu na koja su dobile i konkretne odgovore.

„Jako je dobro što se počelo glasno pričati o ovome problemu, koji datira još iz povijesti ali se o njemu nije govorilo jer se nije ni smatralo nasiljem“, istaknuo je dr Purić, u svom  stručnom predavanju  govoreći o svim oblicima nasilja u obitelji od fizičkog, seksualnog do mentalnog. Kada je ova problematika u pitanju vrlo je važno liječenje i to ne samo pojedinca nego cijele obitelji, naglasio je dr Purić. Prema njegovim riječima iskustva iz prakse ne ohrabruju jer, nažalost, nema spremnosti za obiteljske tretmane i liječenja bez čega u konačnici nema ni rezultata i uspjeha. Ako i ima slučajeva uglavnom se rade pod pritiskom, ali je i to vrlo rijetko.

Protonamjesnik otac Jovo govorio je o vjerskom stajalištu spram ovoga problema, i koracima koje Srpska pravoslavna crkva čini u liječenju nasilnika i ovisnika.

„U Brčkom je, pri našoj parohiji, a u suradnji s liječnicima, otvoren Centar za pružanje psihološke potpore ovakvim osobama, ali se zbog srama i stigmatizacije u društvu vrlo malo obraćaju za pomoć“, ustvrdio je otac Jovo.

Nakon radnog dijela seminara, članice Kola srpskih sestara organizirale su prigodno druženje za prijatelje iz udruge Posavski cvijet, čime su vrlo uspješnim zaokružile ovu priču iz Donjeg Žabara.

Mandica Živković lokalna koordinatorica projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“ napominje kako je u planu ovih dana i predavanje na temu „Očuvanje mentalnog zdravlja žena“. O stresu, depresiji, anksioznosti, i drugim stanjima koja utječu na mentalno zdravlje, govorit će psihologinja Senada Brčaninović iz Živinica. Planirano je niz predavanja na ovu temu, a nakon toga će biti upriličeni i individualni tretmani. Predavanja će biti otvorena za sve zainteresirane žene, uz prethodnu najavu kod Mandice ili Eldine Kukuljević, također lokalne koordinatorice ovoga projekta.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password