Održan Sajam ženskog poduzetništva u Orašju

Orašje je prošle subote (10.09.2016.g.) bilo domaćin Sajma ženskog poduzetništva, kojega je organizirala Udruga žena Posavski cvijet Orašje, i kojim je označen završetak projekta  „Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“, započet prošle godine u listopadu. Na sajmu je bila programska direktorica TPO Fondacije Sarajevo Zilka Spahić Šiljak, uz čiju je potporu i Ambasade Norveške u BiH ovaj projekt i realiziran. Sajmu se odazvao i načelnik općine Orašje Đuro Topić, s pomoćnikom za gospodarstvo i infrastrukturu Orašje Perom Baotićem, i predsjednica OV Orašje Jelena Čolić, a pozdravne riječi na početku uručila je predsjednica udruge Mandica Živković, i lokalna koordinatorica ovoga projekta

„Drago mi je da se ovaj projekt realizira upravo u vrijeme kad ubiremo plodove rada. Kad smo prije godinu dana započeli projekt, naša krilatica je bila „Mi to ne možemo, ne znamo, mi to nećemo moći“. Neizmjerno smo zahvalni TPO Fondaciji Sarajevo koja je u nama prepoznala potencijal i našu krilaticu pretvorila u „Ja to hoću i mogu i ja to znam“. Tijekom godinu dana organizirali smo edukaciju za žene, napisali biznis planove, dobili poticajna sredstva i danas vidimo plodove projekta“, istaknula je Mandica Živković predsjednica Udruge Posavski cvijet.

U svojem radu Udruga je imala veliku potporu lokalne zajednice s uvjerenjem da je ovo prvi sajam u Orašju koji na svjetlo dana iznosi kreativnost žena, budućih obrtnica i poduzetnica. „Cilj ovog projekta je pokazati da i žene mogu biti učinkovite kad je u pitanju poduzetništvo i očito je da nam u Orašje nedostaje poduzetničkog duha i ideje. Sve što je urađeno kroz ovaj projekt doprinijelo je da se slika promijeni. Zahvaljujem udruzi Posavski cvijet  koja je nositelj svih aktivnosti i TPO Fondaciji i njihovim predstavnicama na energiji i hrabrosti koju su imali kad je ovaj projekt pokrenut. Znajući žene uvjeren sam da će ova priča imati svjetlu budućnost“, kazao je Đuro Topić načelnik općine Orašje.

Kroz realiziranje ovog projekta pokazalo se kako žene zajedno u suradnji s lokalnom zajednicom mogu napraviti nešto više za sebe i svoje obitelji, ali i za širu zajednicu. Namjera ovoga projekta bila je skrenuti pažnju da bez ekonomskog faktora nema unaprjeđenja statusa žena u bilo kojoj zajednici, jer bez ekonomske stabilnosti ni jedna zajednica ne može napraviti napredak.

„Bilo nam je vrlo važno da naše mirovne projekte i inicijative spojimo s ekonomskim inicijativama i u tome smo imali potporu lokalne zajednice u Orašju i šire. Posebno mi je drago što je formirana organizacija Posavski cvijet koja će pokušat biti stup i jezgro za daljnje aktivnosti razvijanja poduzetništva žena u ovom kraju. Drago mi je da je sve ovo lokalna zajednica također prepoznala, jer svaka osnažena žena istovremeno znači i osnažena obitelj i bez takve obitelji nema napretka. Nadam se da ćemo u narednim godinama vidjeti više plodova vašeg rada i zalaganja i da ćemo zajednički razvijati nove projekte. Uvjerena sam da će vaš primjer služiti drugim ženama, jer sjećam se prošle godine i vaših namrštenih lica, strahova i naprosto nevjerice da žene to mogu. Ove žene u Orašju imaju vjere i hrabrosti, snažne su i vrijedne i njihove ruke su zlatne“, istaknula je prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak programska direktorica TPO Fondacije.

U ime Udruge žena “Posavski cvijet”, lokalne koordinatorice Mandica i Eldina uručile su zahvalnice, TPO Fondaciji i Norveškoj Ambasadi u Sarajevu, Udruzi poslovnih žena BiH, kao i općinskim i županijskim institucijama i ustanovama  udrugama iz Domaljevca i Donjeg Žabara, koje uz Orašje sudjeluju u ovom projektu, medijskim kućama i novinarima koji su podržali razvoj ženskog poduzetništva na ovome području i za sudjelovanje u mirovnom aktivizmu    .

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password