Održan 10. “Božić u Orašju” tradicionalni blagdanski koncert

Centar za kulturu Orašje, u suradnji sa Župom Bl. Alojzija Stepinca Orašje, tradicionalno nas prvi uvode u Božićno vrijeme koncertom „Božić u Orašju“, koji je održan u srijedu 21. prosinca u Župnoj crkvi.  Proteklih devet godina „Božić u Orašju“ ugostio je neka od eminentnih glazbenih imena iz BiH i Hrvatske, i svake godine crkva je bila ispunjena istinskim zaljubljenicima božićnih pjesama i nota, koji s nestrpljenjem iščekivali i njegovo 10. jubilarno izdanje. A imali su i zašto, jer članovi mješovitog zbora sv. Cecilije iz Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca, pod ravnanjem dirigentice i voditeljice Dubravke Vukovarac,  priredili su pravu božićnu rapsodiju i oduševili gledatelje.

„Mi se svaki puta vrlo rado odazovemo na vaš poziv, jer se u Orašju osjećamo sjajno i kao kod kuće. Ovo je jedan od koncerata koji zbor organizira u povodu 95. rođendana i jako nam je drago što smo jedan od slavljeničkih izveli baš u Orašju. Zbor broji nekih 40-ak članova, različitih godina i zanimanja, imamo  redovite probe, svi pjevamo i sviramo na nedjeljnoj misi, i uvijek smo imali potporu svih župnika Župe sv. Euzebija i Poliona“, kazala je dirigentica Vukovarac, koja je u zboru od 2001.g. kao orguljašica i voditeljica na probama, a prije dvije godina je i njegova dirigentica. Kaže kako je to za nju velika ljubav i nema nikakvog pritiska. Zbor je nastupao jako puno u zemlji i inozemstvu, sudjelovali su na misama s Papom Ivanom Pavlom II u Hrvatskoj  i sadašnjim Papom Franjom lani u Sarajevu. Svuda su, kaže Dubravka, dobrodošli, ali se u Orašju osjećaju najbolje već od samog prvog dolaska. Zbor se bliži svom prvom stoljeću, a tajna njegovog dugogodišnjeg uspjeha je u radu, redu i disciplini. No, Dubravka kaže kako ima i puno smijeha i sloge, a zanimljiv je podatak da je nekoliko starijih pjevača u zboru našlo svoje životne partnere, a takvih je trenutačno pet parova. Tradicionalni Božićni koncert zbor će imati u svojoj i župi sv. Nikole u Vinkovcima, a za Uskrs planiraju održati i veliki koncert kojim će proslaviti svoj 95. rođendan. Bez obzira na ovolike godine, najavljuju i dalje gostovanja i raduju se ponovnom dolasku u Orašje, a s obzirom na reakcije publike nakon koncerta, radost je obostrana.

Zadovoljstvo manifestacijom, koju prvi put potpisuje kao v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje iskazala je i Mandica Živković. Iako tek nekoliko dana na čelnoj poziciji ove kulturne institucije, Mandica je uspjela organizirati i sjajno  pripremiti ovaj događaj čime je ostala vjerna ovoj Božićnoj tradiciji  u Orašju.

„Presretna sam što smo u kratkom vremenu uspjeli organizirati i napraviti ovaj godišnji koncert koji već desetu godinu traje u našem gradu i našoj župi. Naši prijatelji iz Vinkovaca ponovno su oduševili publiku, a oduševili su se i oni, prijemom, atmosferom, gostoprimstvom i nadamo se da ćemo s njima surađivati i ubuduće“, kazala je Živković.  Kao zaposlenica Centra za kulturu i članica Župnog pastoralnog vijeća,  Mandica kaže kako će se truditi da se ovaj koncert održi i dalje i da bude kvalitetniji, ljepši i svakako bolje posjećeniji. „Općina Orašje i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP daju potporu svim našim projektima, pa tako i ovom koncertu i očekujemo nastavak suradnje i ubuduće kao i potporu novim projektima kojih definitivno neće nedostajati “, naglasila je v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje Mandica Živković, koja je skupa s gošćom iz Vinkovaca te župnikom fra Antom Pušeljićem svim katolicima zaželjela blagoslovljen Božić, a svim građanima sretnu i uspješnu Novu 2017.godinu.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password