spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObitelj Stankić iz Njemačke se vratila u Orašje

Obitelj Stankić iz Njemačke se vratila u Orašje

Odluka da nakon tri desetljeća života i rada u Njemačkoj okrenete novi list i vratite se kući nije nimalo laka, preispitujete se i sagledavate sve prednosti i nedostatke, a kada shvatite da je sreća tamo gdje je dom onda je povratak logičan. Ovako u najkraćem svoju povratničku priču započinju Danijela i Mario Stankić, koji su s dvije maloljetne kćerkice Miom i Emom, definitivno napustili život na dvije relacije i vratili se rodnoj grudi.

Danijela je u Njemačkoj živjela i radila 9 godina i to u medicinskom sektoru, ali se uz užurbani tempo i svakodnevne obveze educirala i za svoj novi posao kojega će pokrenuti u Orašju. Ne skrivaju da su u Njemačkoj imali lijep i dobar život, ali ni činjenicu da si tamo uvijek stranac, bez obzira na društveni i materijalni status. Pripadnost svojim korijenima i ljubav prema Domovini su prevladali i uz malo hrabrosti i sigurnost u svoju odluku, spakirali su svoje kufere i vratili se u Orašje. Dok su razmišljali i razgovarali o tome, Danijela i Mario su uvelike stvarali i preduvjete za to. U Orašju su sagradili prekrasan obiteljski dom, Mario je preselio i posao, radi kao online savjetnik za starog poslodavca, a Danijela planira otvoriti vlastiti obrt.

„Odlučila sam ići u smjeru kozmetike, to mi je blisko, to volim i znam raditi, i za to sam se educirala u Njemačkoj. U skorije vrijeme planiram otvoriti kozmetički salom, s inovativnim uslugama. Želim pružiti kozmetičke usluge ženama koje će im učvrstiti i podići samopouzdanje, što i zaslužuju“, kazala je buduća poduzetnica. Potporu joj daje i suprug Mario koji naglašava kako su odlučili svoj novac investirati u državu u kojoj su rođeni i odrasli. Međutim, napominje Mario, ako netko misli da treba investirati u drugu zemlju i to je normalno. „Za nas i po našem osjećaju ovo je ispravna odluka“.  Odluka je tim više ispravna jer žele osigurati i bolji život svojim kćerkama ovdje.

Roditelji sedmogodišnje Mie i jednoipolgodišnje Eme ne strahuju za njihovu budućnost, a odluku o povratku morali su donijeti prije nego je Mia krenula u školu. Za naše obrazovanje imaju riječi hvale, kažu da je jako dobro i da su se i oni ovdje školovali, te da pruža djeci budućnost i sigurnost.

Mia je krenula u prvi razred Osnovne škole u Orašju i sretna je sa svojim prijateljima, a na pitanje gdje je bolje u Njemačkoj ili Orašju, kratko je odgovorila „Ovdje“!

Kad živite u inozemstvu vodite dvostruki život i svaki odmor želite biti kod kuće, a svaki povratak je jako težak. Zato su Stankići ovoga puta odlučili otputovati samo u jednom smjeru i svoju odluku više ne preispituju, jer znaju da je ispravna. „Život je ovdje puno jednostavniji i mirniji, lakši je tempo, zrak udišete punim plućima i sve je drugačije. Posebno nam je važan sociološki faktor, koji je tamo nedostajao“, suglasni su supružnici Stankić. Stoga su u Orašju sagradili svoj dom iz snova, pronašli svoj mir i snagu koju, kažu, ne mogu objasniti, ali imaju poruku za one koji razmišljaju poput njih.

„Poručila bih svima da se ne boje. Treba vjerovati u sebe, pokušati u životu i donijeti odluku. Jednostavno, sami sa sobom trebate donijeti tu odluku, odlučiti i ne slušati što drugi sa strane kažu. Nikada ne treba preispitivati nekoga zašto je otišao, zašto se vratio? Jednostavno, to mora biti vaša odluka“, poručila je Dana, a istog je razmišljanja i njena jača polovica. „Mogu samo preporučiti ako netko ima dvojbu o povratku kući, slobodno neka učiniti taj korak, pogriješiti ne može i nemaju što izgubiti“, ustvrdio je Mario! 

                                                                                                                             

spot_img

najnoviji članci

istražiti više