Obilježena 26. obljetnica osnutka 4. gmtbr HVO-a Sinovi Posavine

Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska motorizirana brigada HVO Sinovi Posavine, ali i sve postrojbe Operativne zone Bosanska Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivali nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta. Dostojanstveno i primjereno današnjim uvjetima organiziranja javnih sadržaja, obilježen je 26 rođendan od osnutka te legendarne postrojbe,  danas 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH.

U povodu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 4. gmtbr HVO-a Sinovi Posavine, u krugu vojarne u Bukovoj Gredi položeni su vijenci ispred Spomen obilježja podignutog za poginule pripadnike ove brigade. Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi UBDM u Tolisi, a predvodioju je  don Goran Kosić, vojni kapelan u Travniku. Na obilježavanju obljetnice koja je organizirana u skromnom obliku i s manjim brojem uzvanika, bili su uz ostale, ratni zapovjednici Mato Bilonjić, Vlado Džoić i Đuro Matuzović, a među gostima su bili generali Ivica Jerkić i Tomo Kolenda. Na svečanosti obljetnice bili su i pripadnici 1. Pješačke pukovnije koji baštine nasljeđe HVO-a, predstavnici izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, te predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata.

-“U okolnostima pandemije daleko skromnije obilježavamo obljetnicu. Danas ću imati tu čast da kao ratni zapovjednik predam jedno odličje koje je dobila 4. gardijska brigada od predsjednika RH ujedno zapovjednika hrvatske vojske koji je odlikovao 4. gardijsku motoriziranu brigadu Sinovi Posavine. Po meni je to odličje za cijelu Bosansku Posavinu, za svih 8 brigada koje su bile na ovim područjima od 101. do 108. HVO brigade, jer je 4. gardijska brigada nastala od svih tih brigada i znamo da smo dali veliki doprinos za slobodu ovog dijela Bosanske Posavine”, kazao je u izjavi Mato Bilonjić ratni zapovjednik 4. gardijske motorizirane brigade Orašje.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić istaknuo je značaj brigade koja je  dala ogroman doprinos za slobodu ovoga posavskog prostora. -“Naša je trajna zadaća sjećati se u ovakvim prigodama najveće žrtve branitelja, jer su dali svoje živote i dijelove tijela za obranu svojih domova. Suosjećamo s obitelji poginulih branitelja i ujedno šaljeno poruku, takva žrtva zaslužuje da ovo područje ima budućnost i perspektivu, a mi ćemo učiniti sve da tako i bude”, poručio je predsjednik Topić.

-“Ponosan sam na sve što je brigada prošla u ratnim danima kao i poslije rata, što je izašla s najboljim i provjerenim ratnicima u profesionalnu postrojbu čiji sinovi čuvaju, njeguju i baštine Domovinski rat i sve hrvatske žrtve koje su položile život na oltaru Domovine za našu slobodu i slobodu budućih generacija. Njihovu velikodušnu žrtvu nikada nećemo zaboraviti”, naglasio je među ostalim u svojoj čestitki, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password