Obilježena 25.obljetnica od osnutka roda Vojne policije HVO-a Bosanske Posavine

 

U Orašju je obilježena 25.obljetnica od osnutka roda Vojne policije HVO-a Bosanske Posavine i peta obljetnica formiranja Udruge koja okuplja oko 150 članova. Udruga pokriva cijeli prostor Bos. Posavine od Dervente do Brčkog i formirana je kako bi okupila sve vojne policajce da se pomogne njima i njihovim obiteljima, istaknuto je među ostalim na skupu u Orašju. Nakon svete mise za poginule pripadnike Vojne policije, koju je u crkvi bl.Alojzija Stepinca u Orašju služio župnik fra Anto Pušeljić, predstavnici udruge i brojni gosti položili su vijence i upalili svijeće kraj Spomen obilježja u gradskom parku. U Orašju se okupio veliki broj predstavnika srodnih udruga iz RH, iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Sl.Broda, Slatine, Virovitice, zatim iz Dubrovnika, Metkovića, Zadra, Makarske, Mostara, Brčkog i drugih sredina.

-„Danas u teškom vremenu šaljemo jasnu poruku da se svi branitelji trebamo držati zajedno. Pripadnici HVO-a, pa tako i Vojni policajci iz Domovinskog rata izašli su s brojnim ranama i danas je većina na rubu egzistencije. Malobrojnim je riješen status, prepušteni su sami sebi, a od Samouprave su njihovi predmeti na sudovima. Proganja ih se i uhićuje, svako malo im nekakve komisije umanjuju ili čak ukidaju primanja. Sve ide iz pravca Sarajeva i upereno je protiv pripadnika HVO-a koje se uhićuje, od generala do najnižih vojnika. Moramo se svakodnevno boriti za svoja prava, a naše probleme želimo približiti javnosti. U pripremi je novi zakon o braniteljima RH u kojem se vide i pripadnici HVO-a i ovih dana je u Vinkovcima predviđeno prezentiranje teksta tog zakona“,  istaknuo je Goran Jurilj dopredsjednik Udruge Vojne policije HVO-a Veterana Bos. Posavine i naglasio kako svesrdnu pomoć imaju od Marijana Kopića ministra branitelja u Vladi ŽP.

-„Jako teška je situacija među braniteljskom populacijom i u tom smjeru imat ćemo sastanak s ministrom branitelja RH Tomom Medvedom. Očekujemo da će se i federalno ministarstvo uključiti u rješavanje problema, a županijsko ministarstvo čini sve kako bi pomoglo braniteljima i kako bi grant branitelja dobio više sredstava“, istaknuo je ministar Kopić.

Vukovarka Željka Mitrović-Jurić, „Djevojčica u plavom kaputiću“ unazad nekoliko godina uspješno surađuje s vojnom policijom HVO-a, osobito oko promocija svoje knjige. Na skupu potpore vojnim policajcima u Orašju istaknula je da ovakvih skupova  treba biti više, pozivati mlade i upoznavati ih kako je stvarana hrvatska sloboda. –„Smatram da će se tako lakše usaditi poštovanje prema Hrvatskoj i njenim braniteljima. Posavina je jako pogođena ratom, izgubila je mnogo svojih sinova i na ovakvim skupovima mladi ljudi bi mogli lakše spoznati pravu istinu o Domovinskom ratu. Iz perspektive dječjih očiju, jer u vrijeme rata bila sam dijete, smatram da treba biti jedna udruga, da svi branitelji budu zajedno kao što su i u ratu bili kao jedno biće“, poručila je Željka.

Predsjednik zajednice udruga  veterana Vojne policije Domovinskog rata iz RH Josip Adžić je naglasio da je najteže obiteljima poginulih vojnih policajaca i njihova je bol nesaglediva. –„Takve obitelji moraju biti u prioritetu rješavanja problema“, kazao je Adžić i kolegama u Posavini prenio čestitku Darija Kordića koji je bio spriječen obvezama.

Berislav Knezović stožerni narednik Vojne policije AT postrojbe Prve Bojne Mostar smatra da se zaboravlja što je u ratu dala AT postrojba Vojne policije uz dužno poštovanje svim vojnim policajcima. Svaki ovakav skup ističe Knezović, je poruka da se svi branitelji drže zajedno i udruže u Zajednicu Udruga RH.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password