Obilježena 24. obljetnica Boja na Galićima

Svetom misom zadušnicom za poginule branitelje iz Domovinskoga rata iz Oštre Luke, ali i drugih područja u Posavini, u crkvi Imena Marijina u Oštroj Luci, koju je služio vlč. Zlatko Ivkić, započeo je program obilježavanja 24. obljetnice Boja na Galićima, najznačajnijeg datuma u povijesti Oštre Luke i jednog od najvažnijih datuma iz novije povijesti općine Orašje. Nakon mise kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u Oštroj Luci, izaslanstva Udruga proisteklih iz DR-a, mjesnih zajednica Oštra Luka i Tolisa, općinske i županijske vlasti, OO HDZ-a BiH Orašje, položila su vijence i upalili svijeće odajući počast neustrašivim herojima, koji su život dali za slobodu ovoga kraja. Program je nastavljen na velikom nogometnom igralištu domjenkom a okončat će i turnirom u nogometu,. Turnir je u tijeku, a sudjeluje 8 ekipa iz općine Orašje i Županje.

Pijetet poginulim braniteljima odali su, uz ostale, načelnik općine Orašje Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, s ministrima, ministar pravosuđa F BiH Mato Jozić, zastupnici u federalnom Parlamentu Đuro Delić i Blaž Župarić  a prigodne riječi na obljetnici uputili su ministar branitelja ŽP Marijan Kopić i Krešimir Lekić, ratni zapovjednik 1. bojne 106 HVO br Orašje. Boj na Galićima, povijesna je bitka za opstojnost žitelja oraške općine koja se dogodila na današnji dan 1992.godine.

„Posavina je obranjena još mnogo puta, ali su Galići ostali simbol prve pobjede ostvarene i zasnovane na snazi onih što vole svoj dom i ognjište. U tom teškom Boju na Galića, u obrani Oštre Luke i Posavine živote su dali Luks, Šicer, Tuna, Kone i Đuro, i danas im s ponosom možemo reći, kao i onima prije i poslije Galića, koji su krvlju, svojim životima i dijelovima tijela, uzidali temelje naše slobode, da nisu uzalud dali svoje živote, jer žive u nama, dišu u našim plućima i snovima u svakom mirnom i spokojnom danu našega sela, našega grada i hrvatske Posavine“, kazao je uz ostalo ministar Kopić. Ministar je istaknuo kako se nikada ne smiju zaboraviti imena hrvatskih vitezova ovoga kraja, jer upravo oni mogu biti najveći uzor svim hrvatskim naraštajima, kako se bori i umire za svoju obitelj, dom i Domovinu i da se kroz generacije koje dolaze pamte kao vitezovi hrvatskoga naroda!.

Podsjetimo, tog dana je agresor po cijeloj crti bojišnice izveo žestok pješačko-tenkovski napad uz jaku topničku potporu s namjerom zauzimanja oraškog teritorija. Najveća žestina napada, govore preživjeli branitelji HVO-a, odvijala se oko sela Oštra Luka u zaseoku Galići i trajala je cijeli dan te srpanjske nedjelje. Protivnik je naišao na žestok i organiziran otpor branitelja, a borbe su bile toliko snažne da je isti dan crta obrane nekoliko puta probijana i vraćana. U konačnici borbom prsa u prsa, neprijatelj je doživio katastrofalan poraz, kako u ljudstvu tako i u ratnoj tehnici

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password