Obilježen Praznik rada i manifestacija “70 godina Kostrčkog vrapca”

Međunarodni praznik rada Prvi svibnja na prostoru općine Orašje proslavljen je tradicionalno, “prvomajskim urankom” u organizaciji BZK “Preporod” Orašje  i druženjem u prirodi, a središnji dio proslave bila je manifestacija “70 godina Kostrčkog Vrapca”, ispunjena brojnim kulturno zabavnim sadržajima i kroz tri dana trajanja okupila je blizu 2000 posjetitelja. Započela je biciklijadom, nastupom KUD-a Nada i promocijom knjige, a završila na stadionu HNK Kostrč, olimpijadom starih sportova, čitanjem jubilarnog 70-og Vrapca i zajedničkim domjenkom za sve posjetitelje. Promocija knjige „70 godina Kostrčkog Vrapca“, bio je središnji dio proslave. Knjiga, koju su tijekom 70 godina pisali svi Kostrčani, kroz brojne zanimljive zabilješke sadržava priču o tradiciji proslave Prvog svibnja i povijesti nastajanja i pisanja Vrapca. Izdana je u nakladi Centra za kulturu Orašje u tiražu od 500 primjeraka, koji je gotovo rasprodat u svega dva dana.

U ovim teškim vremenima, stariji su uvijek znali kazati da je dan bez smijeha i radosti, izgubljen dan, stoga je upravo zadaća Vrapca da izmami osmijeh i uljepša Praznik rada, u vrijeme kada veliki broj radnika u svijetu štrajkaju i traže svoja prava. -Sva bit Vrapca je humor, kao oblik zabave i ljudske komunikacije, s nakanom da nasmije ljude i učini ih sretnim, istaknula je kostrčanka Marijana Živković, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, koja je knjigu prokomentirala sa stajališta hrvatskog jezika. -U tekstovima prevladavaju tradicija, satira, ironija, narječja, naglasni sustav i rima. Događaj se odvija u Kostrču već od 1948.godine za Praznik rada i pravo je bogatstvo što Kostrč ima tradiciju Vrapca i što je uz puno rada i truda sve pretočeno u knjigu od 288 stranica, kazala je Marijana.

-Kostrčani mogu biti jako ponosni na ovu manifestaciju koja slavi svoj 70-ti rođendan. U svijetu ima raznih kulturnih manifestacija, ali sve su jedna drugoj kopije i slične, ovisno o zemljopisnoj lokaciji, dok je Kostrčki Vrabac unikat, jer se odvija samo u ovom mjestu. Neuništiv je duh Vrapca koji živi među mještanima Kostrča i svake godine je svjež, nov i svima nama zanimljiv, kazao je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, uz kojeg su bili ministri u Vladi ŽP Damir Živković, Mario Pejić i Darko Kasap, zatim Mato Jozić federalni ministar pravde,  Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP, Đuro Topić predsjednik ŽO HDZ BiH, Vidan Janjić predsjednik Matice hrvatske Orašje, te nekolicina fratara iz župe UBDM Tolisa na čelu s gvardijanom fra Mariom Jurićem i brojni drugi uzvanici.

Glavni urednik knjige Marko Matolić je uvodne stranice posvetio zanimljivim podacima o povijesti sela koje se spominje  na zemljopisnoj karti davne 1760.godine kao Kostrech. U knjizi je navedeno da je 1813.godine u Kostrču živjelo 199 stanovnika u 23 obitelji, a po popisu iz 1981.godine čak 1678 stanovnika. Matolić navodi da je svake godine obrađivano po desetak smiješnih priča o zgodama i nezgodama mještana u prethodnih godinu dana, s više od 3500 stihova pisanih u osmercu i desetercu. Ističe kako je bilo jako teško doći do izvornih tekstova prvih Vrabaca koji su se nalazili u kućnim arhivima i sanducima. Najstarije primjerke iz 1976. 77. 78. i 79 godine, kojima i započinje ova knjiga,  pronašli su u arhivu Franjevačkog samostana Tolisa.

Zanimljivim stihovima započeo je Vrabac iz 1991.godine, posljednje prijeratno izdanje koje je pratilo više stotina mještana i gostiju. -“ Izgubi se petokraka pretvori se u pauka, pa rasplete zlatnu žicu i stvori nam šahovnicu. Prohujaše ona doba kad se ljudi zvaše „druže“, postadosmo svi gospoda, sad izrazi novi kruže. Svud se čuje „Hvaljen Isus“ nema više „Dobar dan“, nek je slavljen Prvi svibanj, zbogom ostaj Prvi maj“.

Značajan obol promociji knjige dali su i učenici iz područne osnovne škole Kostrč. Za najbolje literarne radove na temu Vrabac, nagrađeni su Matea i Mihaela Živković i Viktorija Mišković, a najbolje likovne radova najbolje crtali su Matija i Marko Živković i Ema Mišković. Nagrade su im uručili Ljerka Mikić, pjesnikinja iz Kostrča i član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Marko Živković akademski slikar-grafičar iz Kostrča koji predaje na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku. Glazbeni dio programa upotpunili su Marijana Baotić i Anamarija Živković.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password