Obilježen Dan općine Orašje

Kako i dolikuje datumu, jučerašnji 23.listopada, Dan Općine Orašje protekao je u znaku prisjećanja i pijeteta prema poginulim vitezovima Posavine koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu građana općine Orašje. Na žalost, u obrani posavskog područja u Domovinskom ratu pale su velike žrtve. Živote je izgubilo 287, a ranjeno je 1 200 pripadnika ove legendarne brigade, ali postigli su svoj cilj, „Ostati svoj na svome po svaku cijenu“. U spomen na sve žrtve, jučer je kraj Spomen obilježja u Vidovicama obavljeno polaganje vijenaca, a u crkvi svetog Vida služena je sveta misa zadušnica za poginule koju je predvodio župnik vlč. Josip Senjak.

Pretposljednji dan u programu obilježavanja Dana općine Orašje bio je također u znaku prisjećanja na poginule branitelje i sve žrtve u Domovinskom ratu. Izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, općinska i županijska, predstavnici vojske i stranačka izaslanstva, kao i gosti, položili su vijence uz središnja Spomen obilježja u Orašju. Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su uz ostale, bili nazočni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata,  ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić, ministar za raseljene i izbjegle osobe  u Vladi RS i dopredsjednik HDZ-a BiH Davor Čordaš, zastupnici u Federalnom Parlamentu Blaž Župarić i Đuro Delić, generalni konzul RH u BiH Tuzla Ivan Bandić, gradonačelnici Garešnice i Brčko Distrikta Velimir Žunac i Anto Domić, te županijski i općinski dužnosnici, predstavnici javnih institucija, vojske i crkve.

Tijekom svečane sjednice Općinskoga vijeća  s posebnim pijetetom vijećnici i gosti prisjetili su se 23. listopada 1992.g. kada su nadljudskim naporima i nesebičnom hrabrošću branitelja i postrojbe 106 HVO brigade Orašje totalno porazile srpskog agresora i oslobodile okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice, čime je vraćena i očuvana današnja teritorijalna cjelina općine Orašje. Zbog zasluga u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrane stanovnika općine Orašje u Domovinskome ratu, 106 HVO brigada dobila je javno priznanje koje je općina Orašje po prvi puta dodijelila u poslijeratnom razdoblju. Priznanje je, u ime brigade i svih branitelja, preuzeo Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Orašje. Javna priznanja primila su i zaslužne osobe dr. Galib Šljivo, glumac Ivo Gregurević i Mediha Isić.

Svečanu akademiju u povodu dana općine Oraše otvorio je dopredsjednik Općinskoga vijeća Orašje Mehmed Memišević. Predstavio je rad Vijeća koje je u proteklom četverogodišnjem razdoblju održalo 41 sjednicu (od toga četiri svečane), donijelo 170 Odluka, 99 rješenja, 103 zaključka i 372 akta.-Ponosni smo na naš rad kojim smo doprinijeli demokratizaciji procesa u našoj općini, kazao je Memišević.

Iza dosadašnjeg načelnika općine Orašje Đure Topića je 12 godina uspješnog rada vođenja općine kroz koje je odolijevao izazovima i zadaćama i kada je bilo najteže svojim osobnim zalaganjem dao veliki doprinos u razvoju općine Orašje, rečeno je tijekom sjednice. – Bila mi je čast i ponos voditi ovu općinu koju smo unaprijedili u svim segmentima života. Sukladno Strategiji razvoja dajemo naglasak na Poslovnoj zoni, jer želimo stvarati takve uvjete u kojima građani ostaju u svojoj općini a ne odlaze, kazao je načelnik i predstavio najznačajnije projekte.- Urađeno je puno u oblasti vodovoda i kanalizacije, cestovne infrastrukture, uređenju javne rasvjete i groblja, novom katastru, novoj sportskoj dvorani, ali ima još prostora u kojem će, vjerujem, kazao je Topić,  odlično raditi novi načelnik Stanko Vincetić.

Prigodne riječi za Dan općine uputili su gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac ističući da će prijateljstvo dva grada koje traje već sedam godina, biti nastavljeno. Predsjednik županijske Vlade Marijan Klaić također je uputio prigodne riječi podsjećanja na herojstva branitelja zahvaljujući kojima imamo današnju slobodu. -Vlada je uvijek bila otvorena za suradnju, kazao je Klaić, te izrazio uvjerenje da će suradnja biti nastavljena i u mandatu kojeg će uskoro preuzeti novi načelnik Vincetić. Dan Općine čestitao je i ministar Davor Čordaš, te uputio i čestitke vezano i za pobjedu HDZ BiH u ovoj posavskoj općini. Nakon svečane sjednice upriličen je i svečani domjenak u hotelu Navis u Orašju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password