Nove donacije Talijanskog Veleposlanstva u općini Orašje

Jučer je na području općine Orašje realiziran Projekt pomoći BiH nakon poplava u svibnju 2014.godine, financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije, preko Talijanskog Veleposlanstva u BiH. Nakon poljoprivrednog sektora, ovoga puta donacija je usmjerena na 5 malih i srednjih poduzeća, kojim su donirane mašine i oprema u ukupnoj vrijednosti oko 50.000 eura, te za dvije veterinarske stanice koje su odigrale značajnu ulogu nakon poplava u sprečavanju širenja epidemije i zaraznih bolesti. Vrijednost ove opreme je oko 20 000 eura. Podjela pomoći na terenu obavljena je za poduzeća Mlin Ivo i Bele, Tina Rad, Dimtec, Bosanac, Agroobjeda, te VS Jasmin, a pored ovih subjekata pomoć je dobila i VS Argus s područja općine D.Š.

„Vrijednost današnje donacije je oko 70 tisuća eura kojoj treba dodati već ranije odrađene donacije u oblasti poljoprivrede u iznosu oko 130 tisuća eura. U narednim tjednima projekt će biti nastavljen na području općine Orašje doniranjem jednog seta za kontrolu i ispitivanje tla, tako da će ukupna donacija našeg projekta na području općine Orašje iznositi oko 230 tisuća eura“, kazao je Marco Zechinato, menadžer . Talijanskog Veleposlanstva u BiH za Projekt pomoći BiH nakon poplava.

Današnje donacije dobili su Mlin Ivo&Bele ( 20 tona merkantilne pšenice, rod 2016.godina), zatim tvrtka Tina rad dobila je 8600 kg obojenog i 200 četvornih metara mekog lima, Dimtecu smo donirali dva ručna i jedan električni paletar, Bosanac je dobio sustav za navodnjavanje, ZZ Agroobjeda Vidovice dobila je univerzalnu četveroredu sijačicu, a do kraja listopada realizirat ćemo donaciju i za tvrtku Vinković. Veterinarske stanice Jasmin i Argus dobile se računalnu opremu zajedno sa softverom za analizu krvi životinja.

„Veleposlanstvo Republike Italije doniralo je dva iznimno vrijedna uređaja za kompletnu analizu krvne slike i za biokemijskom analizatoru krvi koji je strahovito bitan u postavljanju dijagnoze bolesti kod životinja, kako za male tako i velike životinje. Uređaj će u prvo redu unaprijediti dijagnostiku, ali će indirektno imati pozitivan utjecaj na kompletno poslovanje veterinarske stanice jer će ubrzati dijagnostiku i smanjiti nepotrebnu potrošnju lijekova, prvenstveno antibiotika. Ako imamo točnu dijagnozu, onda izbjegavamo prekomjerno trošenje lijekova. Ovaj aparat je zadnja riječ tehnike i moram kazati da smo dovoljno obučeni za rad s njime, jer smo već imali sličan aparat koji nije u funkciji. Vrijednost donacije je nešto preko 20.000,00 KM i ovom prigodom zahvaljujemo Vladi Republike Italije i predstavnicima Talijanskog Veleposlanstva u BiH s kojim imamo jako dobru suradnju, također zahvaljujemo i predstavnicima općine Orašje koji su nam pomogli u realiziranju ove donacije“, istaknuo je Drago Kobaš dr.vet.medicine i rukovoditelj veterinarske službe u poduzeću Argus.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password