Nova oprema olakšava obradu informacija o sudbini nestalih osoba

– Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) donirao je danas 15 novih prijenosnih računala Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, namijenjenih regionalnim i terenskim centrima instituta. Donirana oprema značajno će unaprijediti obradu podataka prikupljenih od strane MKCK u cilju pronalaska lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica.

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup međunarodnim arhivima u nadležnosti Suda u Hagu i koristi ih kako bi pronašao informacije u humanitarnu svrhu pronalaska nestalih osoba. Samo u posljednje dvije godine, stručnjaci MKCK prikupili su i obradili preko 50.000 stranica dokumentacije vezanih za sukob u Bosni i Hercegovini, od kojih je 12.400 do sada predano Institutu za nestale osobe na daljnju analizu i potencijalnu akciju.

„Kao što pokazuju nedavna otkrića novih grobnica, daljnja ulaganja u ove napore mogu donijeti značajne rezultate. Stoga će MKCK znatno proširiti svoj istraživački tim i obim njegovog djelovanja, te tražiti pristup drugim međunarodnim i domaćim arhivima širom regije“, naglasio je koordinator MKCK za nestale osobe na Zapadnom Balkanu Fabien Bourdier.

Suočen sa stalnim smanjenjem identifikacija tijekom posljednjih godina, MKCK je odlučio da u sljedećih pet godina pojača svoje napore i poduzme sve što je moguće da bi se rasvijetlila sudbina što većeg broja nestalih osoba. Osim intenzivnije pretrage arhiva, strategija predviđa nastavak psihosocijalne podrške obiteljima nestalih osoba, usku suradnju s civilnim društvom, akademskim krugovima i ostalim akterima, kao i jačanje lokalnih forenzičkih kapaciteta.

„MKCK se zalaže za ubrzavanje tih napora u narednih pet godina i pružanje dodatne podrške na temelju svog stručnog znanja. Ali to ne možemo učiniti sami“, rekao je Bourdier. Ubrzavanje procesa traženja i identifikacije i podrška obiteljima  zahtijeva istinsku predanost vlasti i zajednički napor širom regije. Obitelji imaju pravo saznati što se desilo s njihovim nestalim članovima i gdje se oni nalaze, a vlasti odgovornost i obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. „Zajedno možemo pomoći obiteljima i zajednicama, koje još uvijek čekaju odgovore, da žale u dostojanstvu“, zaključio je Bourdier i pozvao nadležne organe da značajnije podrže Institut za nestale osobe.

Prema podacima MKCK, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 6.700 nestalih osoba.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password