NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja

  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja
  • NK Hajduk iz Orašja proslavio veliki jubilej, 100 godina postojanja

Orašje je oduvijek imalo zdravog i poletnog sportskog duha, pa je tako u ovom mjestu na desnoj obali rijeke Save, prije točno 100 godina formiran nogometni klub pod imenom Hajduk. Budući je prva nogometna lopta stigla u Županju (RH) 1880.godine, ta činjenica govori i o nogometu na prostorima s desne obale rijeke Save koja dijeli Županju i Orašje. Njihova blizina ukazuje da se za nogomet vrlo brzo doznalo i u Orašju, gdje je proljeće 1919.godine formiran NK Hajduk. O stoljeću postojanja i djelovanja kluba studiozno i precizno je pisao novinar Iljo Dominković u svojoj knjizi „100 godina nogometa u Posavini- NK Hajduk Orašje 1919.-2019.“. Promocija iznimno vrijednog djela održana u sklopu Svečane akademije u povodu 100 godina NK Hajduk Orašje. Svečanost u prepunoj oraškoj kino dvorani okupila je brojne prijatelje koji su još jednom pokazali ljubav i poštovanje prema svom klubu. Ispunjena svim generacijama od pionira do veterana, pa i onih legendi iz davnih 30-tih godina, pokazuje da klub iza sebe ima iznimno bogatu i plodnu povijest i potvrđuje da je pred njim svijetla budućnost.
U svojim obraćanjima svi su bili jednoglasni da je Dominkovićeva knjiga neprocjenjivo blago i pokazuje koliko ova sredina ima vrijednosti i u drugim segmentima ljudskog djelovanja. Aktualni predsjednik NK Hajduk Nedim Hadžispahić s puno emocija je doživio proslavu jubileja. Klub je kaže, živio u Kraljevini SHS koja je nestala, stasao je u SFRJ koja je također nestala, a Hajduk je ostao u BiH i Orašju, zahvaljujući onima koji su ga istinski voljeli i žrtvovali se za njega. Naglasio je kako su u klubu počašćeni dolaskom velikog broja gostiju i prijatelja iz svih krajeva BiH, a to govori o njegovoj vrijednosti. -“Stogodišnjica je obilježena upravo kako i dolikuje slavljeniku Hajduku. Autor Iljo Dominković svojom je knjigom na najbolji način prikazao život jednog stogodišnjaka i vjerodostojno oslikao sve godine života i dokazao da Hajduk postoji stotinu godina. Knjiga je najljepši kulturno-sportski spomenik podignut jednom klubu, našem Hajduku. Nadam se da će doći u ruke svih orašana, jer svaka obitelj u Orašju i poveliki broj iz susjednih mjesta, spomenuti su u njoj”, poručio je predsjednik Hadžispahić.

Knjiga je podijeljena u šest cjelina, a prva govori o rađanja kluba u Orašju u kojem je tada živjelo nešto više od tisuću stanovnika. Prvobitno ime Hajduk nosio je sve do 1932.godine kad je osnovan NK Šimšir koji je nastavio tradiciju Hajduka. Dolaskom nove vlasti 1945.godine klub dobiva svoje staro ima koje nosi sve do današnjih dana. U petom poglavlju autor je opisao sva stradanja tijekom Domovinskog rata, kad je na žalost poginulo nekoliko igrača Hajduka, ali se i u tom periodu klub natjecao u teškim uvjetima. Posljednje šesto poglavlje sadrži zbivanja od 1996.g do ljeta 2019. godine.
-“Da bih prikupio sve podatke proveo sam nevjerojatno puno vremena pretražujući po muzejima, knjižnicama, arhivima, ali imao sam i pomoći od brojnih osoba. Od ponuđenih oko tisuću fotografija, uvrstio sam više od 200, a rezultat svega je monografija na koju Hajduk može biti ponosan. Knjiga ostaje kapitalno djelo za vječnost i sve buduće generacije”, poručio je autor Iljo Dominković.
Prema sjećanju najstarijih stanovnika Orašja, prvi dresovi su bili bijelo-crvene boje, a igralište na mjestu današnjeg. Najveći uspjeh prije II svjetskog rata, oraška momčad ostvarila je 1934.godine kada je postala prvak Osječke 4.župe. Najveći poslijeratni uspjeh klub je ostvario u sezoni 1986/87 kad je bio prvak Regionalne lige BiH, skupina sjever. Na žalost u kvalifikacijama za ulazak u Jedinstvenu Republičku ligu BiH Hajduk pred 5.000 gledatelja na oraškom stadionu nije uspio dostići prednost favoriziranog Rudara iz Prijedora. –”To je jedan od najtežih i najemotivnijih događaja kad smo nakon presudne utakmice zajedeno s tamburašima i pjevali i plakali. To je nezaboravno u mojoj dugoj nogometnoj karijeri. Ovo je prekrasan trenutak kojeg se doživi jednom u životu i čast mi je biti na rođendanu jednog stogodišnjaka pred kojim je još puno godina života”, kazao je po završetku svečane akademije, Muris Hećimović- Mure, jedna od legendi Hajduka.

Proslavu obilježavanja 100 godina Hajduka pomogla je Vlada ŽP, a u njeno ime prigodne riječi uputio je ministar Dragutin Živković. Dugo godina Živković je bio na čelu velikog Hajdukova rivala, Dinama iz D.Mahale i ova dva kluba povezuju brojni igrači i treneri koji su nastupali za oba kluba. -“Mnogo ljudi je utkalo sebe u ovaj klub, živjeli i identificirali se s njim, jer NK Hajduk je institucija sporta i nogometa u Posavini. Doživjeti i slaviti stoti rođendan je nešto uzvišeno. Ne znam da li na ovim prostorima, pa i u BiH, ima manjeg mjesta, a da je dao veći klub. To je na čast i ponos kako Orašja, tako i cijele Posavine. Od svojih roditelja i starijih generacija igrača slušao sam priče, pa i sam doživio, niz nogometnih derbija između Dinama iz D.Mahale i Hajduka i u šali sam znao reći kako i mi imamo svoj derbi Dinamo-Hajduk. Nadam se da će Hajduk nastaviti živjeti sportski, časno i pošteno i da će doživjeti još godina slave”, naglasio je ministar Živković.

U svojstvu specijalnog gosta na akademiji se pojavio i trener Željezničara Amar Osim koji u Orašju ima širok broj obožavatelja. – “Sretan sam da sam bio sudionik velike proslave i promocije knjige koja predstavlja istinsko bogatstvo za svakog nogometaša u Orašju. Sretni smo da je Željezničaru pripala čast da uveliča proslavu velikog jubileja”, naglasio je Osim. Obilježavanje vrijedne obljetnice uveličao je i NK Željezničar iz Sarajeva koji je pred blizu 400 gledatelja odigrao revijalnu utakmicu humanitarnog karaktera. Domaćini su odlučili da kompletan prihod od ulaznica daruju za liječenje 16-godišnjeg mladića Slavena Lukića iz Domaljevca. U slavljeničkom raspoloženju prije početka utakmice čelnik kluba Nedim Hadžispahić uručio je prigodne darove treneru Želje Amaru Osimu i kapetanu ekipe, orašaninu Sulejmanu Krpiću. Domaćini su uručili darove i visokim uzvanicima, premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ministru Edinu Ramiću, predsjedniku Vlade ŽP Đuri Topiću i načelniku općine Orašje Stanku Vincetiću, uz koje je utakmici nazočio i ministar Mato Jozić. Ipak, u revijalnoj utakmici sastav Želje nije imao milosti prema oraškom slavljeniku. Golijadu je u 3 minuti započeo Štilić, da bi susret završio rezultatom 12:0 u korist gostiju iz Sarajeva.

Kada orašani kažu da je Mato Zlatarević iz susjedne Ugljare, jedna od legendi Hajduka, onda to ima svoju težinu i puno govori o čovjeku koji je 13 godina proveo u majici voljenog kluba. –”To je najljepši period mojeg života, 13 godina vrijednih zlata. Vjerujte, sve bih ponovio da sam u onoj mladosti i onim godinama. Nizali smo odlične uspjehe, ali bilo je i poraza nakon kojih smo ostajali jaki na nogama. Oduševljen sam ovom proslavom a Hajduku čestitam i želim da doživi još stotinu godina života”, poručio Zlatarević. Na svečanoj akademiji kluba bio je i prof.dr. Munir Talović u svojstvu recenzenta knjige o stotinu godina Hajduka. Talović ističe kako knjiga dokumentirano pokazuje koliko je ovaj narod bio uz klub, volio ga, podizao i s njim slavio velike uspjehe. U završnom dijelu svečanosti brojnim zaslužnim osobama uručene su plakete, priznanja i zahvalnice za doprinos u očuvanju i razvoju kluba.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password