Nema prosvjeda u ponedjeljak na putu prema GP Orašje

-Imamo obećanje od ministrice da će sve biti isplaćeno do 15. rujna, tako da poljoprivrednici neće izlaziti na blokadu graničnog prijelaza Orašje, rekao Dragan Pavlović. Potvrdio je to u svoj izjavi danaoj za naš Radio i Vidan Grgić, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Županije posavske.

Predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti države i Federacije BiH u Orašju su održali sastanak s izaslanstvom Seljačkog saveza FBiH. Sastanku su nazočili član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović, zatim Borjana Krišto, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupšine BiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, Jelka Miličević, potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija FBiH, Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda PFBiH, kao i predstavnici županijskih organa vlasti i općine Orašje. Na drugoj strani izaslanstvo Seljačkog saveza FBiH činili su Dragan Pavlović, predsjednik, Davor Vasilj, glavni tajnik, Ante Mihalj, Damir Pavković, zatim potpredsjednici Milenko Soče, Dubravko Vukojević, Vidan Grgić, zatim Ljuban Gudelj, predsjednik nadzornog odbora, Slaven Papić, član upravnog odbora i predstavnici Udruga poljodjelaca, stočara, peradara, povrtlara, vočara, pčelara, ribolovaca i lovaca s prostora Županije Posavske i predstavnici privatnih tvrtki iz poljoprivrednog sektora s prostora Županije Posavske.

Tema sastanka bila je stanje u poljoprivredi u Federaciji BiH i kako izaći iz ovog začaranog kruga problema. U uvodnom govoru nazočne su pozdravili predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić i načelnik općine Orašje Đuro Topić koji je pri tom istaknuo da je poljoprivreda u općini jedini realni resurs i neupitna djelatnost koja se može razviti uz kvalitetnu politiku države, federacije i županije. -Sigurno tisuću domaćinstava u općini može kvalitetno živjeti od poljoprivrede i još dvije tisuće od nje imati dodatne prihode. Vjerujem da će ovaj skup polučiti provodive rezultate koji će isključiti daljnje izlaske poljoprivrednika na cestu kod državne granice, čime se nanosi šteta i državi i lokalnoj zajednici, naglasio je Topić.

Dr.Dragan čović je izrazio zadovoljstvo da su na sastanku imali prigodu uz poljoprivrednike ugostiti sve ljude koji su najdirektnije kroz izvršnu i zakonodavnu vlast, odgovorni za funkcioniranje sektora poljoprivrede u BiH, odnosno u FBiH. Mnogo je kaže, lakše i jednostavnije rješavati probleme i ovo je nakon Ljubuškog, Sarajeva i Tomislavgrada četvrti sastanak u nizu.

-To je recept kako ljudima ukazati na neki način da su bitni, da su važni, da nama nije teško doći s njima sjesti i razgovarati o svakom problemu. Vjerujem da ćemo ovu godinu završiti na način da pri usvajanju proračuna za narednu fiskalnu 2017.godinu, ugradimo sve što u proračunu danas nema, sve zaostatke koji su iz ovih ili onih razloga postojali i koji opterećuju naše gospodarstvenike. Uvjeren sam da ćemo sve one zaostatke riješiti do kraja ove godine i vrlo precizno ući u strategiju poljoprivredne proizvodnje u BiH, s posebnim naglaskom na Posavini. Ipak je Posavina ključni oslonac barem za Hrvate kada je u pitanju poljoprivreda, rekao je Čović i dodao,- To je put, ja drugog nemam i zato sam zadovoljan i zahvalan ljudima koji su organizirali sastanak, predstavnicima svih poljoprivrednih udruga, ali i onima koji su došli iz veterinarstva, iz uprave za neizravno oporezivanje, javnih poduzeća koja su na direktan način uključena, robnih rezervi, ministara i naravno našeg fakulteta koji na direktniji način treba skrbiti o poljoprivredi. Uvjeren sam da sve ovo ne bi bilo da nemamo poseban odjel u Hrvatskom narodnom saboru koji ima isključiv zadatak da podupire poljoprivredu. Nadam se da neće biti nezadovoljnih poljoprivrednika, prije da će biti sve više mladih koji će razumjeti da politike brine o njima da nisu oni ovdje radi politike nego politika upravo da njima olakša život, naglasio je dr.Dragan Čović.

Oko problema nabavke plavog dizela govorili su Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH i Jelka Miličević, potpredsjednica  Vlade FBiH i ministrica financija. Na sastanku u Orašju naglasak je stavljen na otvaranje tržišta izvoza domaćih proizvoda i zainteresiranost za Rusko tržište. Naglašeno je kako u BiH dolazi Ruska inspekcija od 11. – 25. rujna koja je najviše zainteresirana za mlijeko i mliječne proizvode.

-Postigli smo dogovor koji sam prenijela i našim domaćinima da će prema Posavini krenuti isplata poljoprivrednicima koji su imali štetu nastalu u poljoprivredi i uništenim proizvodnjama u 2014.godini. Polovica je isplaćena prošle godine, a 50% ćemo isplatiti do 15.rujna i drugi dio da će se od ukupnih zaostataka u poljoprivrednoj proizvodnji, to su redoviti poticaji za proizvodnju iz 2014.godine 1/3 isplatiti. U ovom trenutku mislim da je to ono što mi možemo obećati i obećamo možemo i realizirati, istaknula je ministrica Jelka Miličević.

Nakon četiri sastanka u Seljačkom savezu su zadovoljni dinamikom razgovora i otvaranjem problema. Nadaju se da će razgovorima pokušat riješiti probleme, a najveći su u Posavini zbog neisplaćenih dugova od poplava koji se neopravdano vuku dvije godine. -Imamo obećanje od ministrice da će sve biti isplaćeno do 15. rujna, tako da poljoprivrednici neće izlaziti na blokadu graničnog prijelaza Orašje. Problemi u ostatku Federacije su dugovi koji već dvije godine opterećuju Federalno ministarstvo poljoprivrede. Seljački savez je asocijacija koja se zalaže za sve razgovore za stolom i gledamo što je moguće maksimalno izbjeći ulične prosvjede, jer time nanosimo štetu svima, rekao je Dragan Pavlović predsjednik Seljačkog saveza FBiH. Marko Mišković/obrada: RPOr)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password