“Nećemo ostati mirni i slijepi – provjedovat ćemo” – branitelji općine Orašje

-Mirnim prosvjedima stavit ćemo do znanja vlastima u BiH da je ovo područje u ratu herojski obranjeno od srbočetničke agresije i čvrsto smo odlučni živjeti na ovim prostorima, poručuju branitelji iz Orašja.

 U Orašju je s nevjericom, šokom i čuđenjem primljena odluka Suda BiH o pritvoru 10 za uhićenih bivših pripadnika HVO-a. Informacija iz Sarajeva zatekla je cjelokupnu javnost oraškog kraja upravo u vrijeme kad su na svim grobljima molitvom i bdijenjem bili uz svoje sinove branitelje koji su položili živote u obrani rodnog praga. Nema groblja u Posavini gdje nije sahranjen netko od branitelja i upravo iz tog razloga uznemirenje je prisutno kod svih obitelji i prijatelja uhićenih pripadnika HVO-a, ali i brojnih koji strahuju od novih uhićenja.

Ove godine na Dušni dan na grobljima okupili su se uz užasnu pomisao koja je prisutna na svakom koraku. -„Zar nije dosta protjerivanja Hrvata, nakon što smo 1992.godine doživjeli tešku kalvariju, zar i danas nakon više od 20 godina moramo živjeti u strahu da li će i na naša vrata đonom nasrnuti „heroji pod maskama i s dugim cijevima“, ističu branitelji koji ubrzano rade na organiziranom okupljanju kojim žele iskazati svoj bijes i ogorčenje. Među braniteljima vlada ogorčenje i tužna slika, ali i u takvim okolnostima funkcioniraju shodno potrebama i svojim planovima. U okviru Udruge HVIDR-a HVO HB Orašje sinoć je najavljen sastanak kako bi u narednim danima skupa s drugim braniteljskim udrugama organizirali mirni prosvjed.

-Želimo upozoriti vlasti u BiH, posebice nadležno tužiteljstvo BiH da svojim ishitrenim akcijama ne uznemiravaju stanovništvo. Mi nećemo ostati mirni, nego ćemo izaći i javno progovoriti o tome što se dešavalo na ovom prostoru. Tijekom Domovinskog rata branili smo svoj narod i na takav način i danas razmišljamo. Vrlo nam je mučno da i nakon toliko godina moramo dokazivati svoju nedužnost za nekakve stvari koje nam se stavljaju na teret i koje nisu počinjene na ovim prostorima. Mirnim prosvjedima stavit ćemo do znanja vlastima u BiH da je ovo područje u ratu herojski obranjeno od srbočetničke agresije i čvrsto smo odlučni živjeti na ovim prostorima. Nikakve sudske namještaljke niti pritvaranja neće više potjerati ovaj narod koji je krvlju platio svoju slobodu, istaknuo je Anto Oršolić predsjednik HVIDR-a općine Orašje.

Nakon nemilih događaja obitelji uhićenih su tužne i teško je riječima opisati njihove reakcije. Zabrinuti su jer ne znaju o čemu se radi, što se to ljudima stavlja na teret i što su skrivili. S pravom, kažu očekuju da se u rješavanje ove mučne i za njih nedoživljene situacije, uključe i lokalne vlasti i svi s ovih područja koji su u vrhu državne vlasti kako bi pronađu rješenje koje bi bilo najpovoljnije za sve njih.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password