spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNarcise ŽP obilježile mjesec borbe protiv raka dojke

Narcise ŽP obilježile mjesec borbe protiv raka dojke

Završava mjesec listopad, mjesec borbe protiv raka dojke, kojega je Udruga žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“ ŽP Orašje obilježila na prigodan način. Na samom početku, 1. listopada Narcisa je, skupa s mnogim udruženjima iz BiH, sudjelovala u Sarajevu u projektu Trka/Šetnja za ozdravljenje, kojoj je prethodila i registracija u Orašju i Odžaku, a već tjedan dana kasnije narcise su bile i u Osijeku.

Tamo su, na poziv Kluba MAMMAE, s kojima maju odličnu suradnju, sudjelovale u podjeli roza trakica građanima, nakon čega su imale i prigodno druženje na kojem su razmijenile iskustva iz svojih udruženja. Iz Osijeka se narcise  nikada ne vraćaju praznih ruku, jer im MAMMAE doniraju poklon pakete u vidu ortopedskih grudnjaka i proteza, kao i drugih neophodnih stvari, koje kod nas nemaju u dovoljnim količinama besplatno.

Predsjednica Udruge Anica Kopić kaže kako je Narcisa osnovana prije točno 15 godina s osnovnim ciljem potaknuti žene na preventivne preglede i na eventualno rano otkrivanje bolesti, pri čemu je liječenje puno kraće i bezbolnije. Tijekom protekle godine otkriveno je 11 novih slučajeva, na sreću s lakšim dijagnozama, što pokazuje rezultate rada udruge i porast svijesti žena kada je u pitanje zdravlje i njegova prevencija. U ovoj godini zabilježena su dva nova pozitivna slučaja, nažalost jedna je članica preminula, a u udruzi je trenutačno 77 članica.  Predsjednica Kopić  smatra kako ovo i nije konačna brojka, jer sve bolesne žene nisu članice udruge, te ih je pozvala da im se pridruže, kako bi se psihički lakše suočile i nosile s ovom dijagnozom. Narcisa za svoje članice  organizira i stručne, edukativne radionice, kako bi im pomogla tijekom liječenja. Tako je u ovoj godini dr Branislav Milić održao predavanje na temu „Psihološka pomoć ženama s dijagnozom“ , a dr Ružica Marković edukaciju na temu „Utjecaj hormonske terapije“, jer većina žena ima hormonski ovisan karcinom, i oba su predavanja bila vrlo korisna. Interes žena je veliki, pri čemu imaju priliku i za pitanja predavačima, a po jednom predavanju bude ih između 20 i 30. „Do kraja godine plan je s dr Željkom Orkićem održati predavanje na temu „Inovativne metode rekonstrukcije“ koja je jako važna za samopouzdanje kod žena. Ukoliko ne bude ova, organizirat će se predavanje na drugu temu, ali svakako još jedno u tekućoj godini“, naglasila je predsjednica Kopić.

Podsjetila je i na tradicionalnu manifestaciju „Dan narcisa“ u ožujku, te „Hod za Narcise“ u svibnju, u suradnji s Radiopostajom Orašje, a sredstva prikupljena na taj način idu za pomoć ženama u liječenju. Udruga, naglašava predsjednica Kopić, ne financira sve troškove liječenja, nego pomaže sukladno svojim mogućnostima.

Stalnog izvora prihoda nemaju, javljaju se na javne pozive Grada Orašja i Županije Posavske, od kojih su ove godine dobili određena sredstva. Potporu imaju i od općina Domaljevac-Šamac i Odžak, te nekoliko donatora i sponzora, kojima je predsjednica Kopić zahvalila na suradnji, kao i svim građanima koji im daju potporu u djelovanju, posebno Udruzi „Žene Orašja“, koje ih redovito prate u svim događanjima. Idućega mjeseca, točnije 17. studenog, Narcisa će proslaviti i svoj 15. rođendan na koji će, uz članice, pozvati i svoje donatore i sponzore, kako bi im zahvalili za potporu koju daju svih ovih godina

spot_img

najnoviji članci

istražiti više