Narcis-a organizirala prvo ovogodišnje predavanje u Orašju

Udruga žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“ Orašje organizirala je protekle subote prvo ovogodišnje predavanje za svoje članice. „Kroz projekt WHEP – Osnaživanje zdravlja žena u BiH, osnovna zadaća udruge i ove godine je stalno podizanje svijesti o bolesti raka dojke i značaju prevencije  u ŽP, kako bi se bolest detektirala na vrijeme čime se, iskustva govore, može omogućiti dug i kvalitetan život“., istaknula je predsjednica Valentina Halilović.

Na temu “Nova iskustva u liječenje metastadskog karcinoma dojka“ govorila je dr Dijana Koprić, specijalistica interne medicine, subspecijalistica onkologije iz UKC-a Tuzla, koja je i bila gošća ovoga predavanja.

„Govorili smo o značaju multidisciplinarnog pristupa pacijenticama oboljelim od karcinoma dojke, i ukazali na najnovije metode u liječenju ove bolesti. Sudionicama predavanja ukazali smo prvenstveno  pozornost na  dijagnostilku i prevenciju karcinoma dojke, na značaj psihologa i liječnika obiteljske medicine koji će pružiti potporu bolesnicama, a sve u ciljnu poboljšanja njihovoga zdravstvenog stanja“, izjavila je dr Koprić.

Predavanje su pratile i članice udruge iz Odžaka, među kojima je bila i Sanja Subašić, koja se u Narcisu učlanila 2010.g.  Članstvo u udruzi oboljelim ženama puno znači, kaže Sanja, koja je svoju bolest otkrila samopregledom dojke. Uslijedila je punkcija, potom operacija i terapije i danas je, kaže Sanja, već sedam godina zdrava žena.  Najveći problem, ističe Sanja, predstavljaju odlasci u Tuzlu, jer u našoj Županijskoj bolnici Orašje nema onkološke ambulante, pa se nekoliko žena zajednički organiziraju i o jednom trošku zajedno putuju. Sanja dodaje kako uz stalne edukacije i druženja te međusobnu pomoć, udruženje puno radi i na edukaciji zdravih žena koje potiče na redove preglede i brigu o vlastitom zdravlju.

U sklopu WHEP Programa osnaživanja zdravlja žena u BiH Udruženje Narcisa dobilo je 50 besplatnih mamografija, od čega je u općini Odžak 35, a preostalih 15 za općine Orašje i Domaljevac-Šamac.  Razlog je, pojašnjava predsjednica Halilović, što mamografija u Općoj bolnici u Orašju za zdravstveno osigurane osobe  odn. participacija košta 14,00 KM, a UZV dojke 16,50 KM.  U Odžaku su cijena i mamografije i ultrazvuka po 30 KM, a pored toga imaju i stari aparat koji je kako su kazali “prepariran”, tj. popravljan. Iz tog razloga Narcisa je kandidirala općinu Odžak za najveći broj pregleda. Kao i 2014.god. prednost za besplatnu mamografiju i ultrazvuk dojke imaju neosigurane i žene slabijeg imovnog stanja iznad 40 god,  koje do sada nisu nikada odradile mamografski pregled grudi. Točan datum se još ne zna, jer je u tijeku izrada plana aktivnosti, a spisak žena će se praviti po uzoru iz 2014.god.  pri mjesnim zajednicama, u suradnji s članicama udruge Narcis-a iz sve tri općine. U udruzi će nastojati da toga dana, uz besplatni mamografski pregled, ženama omoguće i pregled kod obiteljskog liječnika i  mjerenje šećera u krvi.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password