Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić rezimirao godinu na izmaku

Općina Orašje, za razliku  od ove godine u koju je ušla s odlukom o privremenom financiranju a što se reflektiralo na određene projekte koji nisu  realizirani ovogodišnjim planom,  novu bi godinu trebala započeti rasterećenije i spremnije barem kada je Proračun u pitanju. Naime, ovaj najvažniji financijski dokument već je prošao određenu zakonsku proceduru i očekuje se kako će ga  Općinsko vijeće  usvojiti pred sam kraj godine, na sjednici zakazanoj za 28. o.mj.   Proračun je planiran u iznosu nešto manjem od 7 milijuna KM i baziran je na realnim osnovama. „Cijeloj problematici smo pristupili na odgovoran način jer želimo da ono što se ugradi u ovaj dokument bude i realizirano. Karakteriziraju ga  veća kapitalna izdvajanja, koja ovise i o izvorima financiranja s viših razina“, kazao je načelnik  Stanko Vincetić. Izrazio je uvjerenje da će većina projekata biti i realizirana, a primarni je pročistač pitke vode.  Radi se o iznimno skupom i dugoročno, za ovo područje, značajnom projektu  kojim će se se osigurati voda vrhunske kvalitete, čime će i nezadovoljstvo građana postojećom kvalitetom isporučene vode biti otklonjeno“,  naglasio je načelnik Vincetić. Nezadovoljan je,  kaže, što ovaj najveći kapitalni projekt nije realiziran u ovoj godini, jer se zbog nedostatka financijskih sredstava krajem prošle godine moralo odustati od javnog poziva. Trenutačno je u fazi odobrenja od strane Europske investicijske banke, kako bi se mogla raspisati tenderska procedura.  U ovu priču uključeni su i SERDA i IFAD. Njihovi su predstavnici posjetili općinu početkom godine kada su razgovarali o hladnjači, i tada su tražili da općina kandidira i drugi projekt.  Općina je vrlo brzo reagirala i predložila da to bude distribucijski centar, nakon čega je izostala komunikacija s njihove strane. Tek krajem 9. mjeseca, na pismeni zahtjev općine, usijedio je odgovor da hladnjača ide u ovoj, a distribucisjki centar iduće godine.  Iako su pokrenute aktivnosti oko hladnjače, sama  izgradnja će krenuti na godinu. „Distribucijski centar je za sada prilično neizvjestan, jer je općina u vrlo kratkom roku sa svoje strane osigurala lokaciju i pripremila teren za njegovu izgradnju, ali do ovoga trenutka to se nije desilo  i zbog toga smo jako nezadovoljni“, kazao je načelnik Vincetić. Unatoč tomu zahvalio je ovim organizacijama na potpori s kojima se nada nastavku suradnje i ubuduće.

Godina na izmaku bila je iznimno loša za poljoprivrednike, koji su uslijed nepovoljnih vremenskih prilika pretrpjeli veliku materijalnu štetu. Načelnik je podsjetio kako je Općina, ove jeseni, proglasila elementarnu nepogodu zbog sušnog ljeta. Štete su evidentirane i dokumentirane te proslijeđene Ministarstvima poljoprivrede ŽP i F BiH. Gubici su toliki, da kada bi se pola općinskoga proračuna izdvojilo za pomoć poljoprivrednicima, ne bi bilo dovoljno za njihovu naknadu, smatra načelnik Vincetić. Vjeruje kako će obeštećenja s ovih razina biti, jer kaže ima pozitivnu informaciju iz Ministarstva poljoprivrede F BIH a i Vlada ŽP bi sudjelovala s određenim iznosom.  Hoće li to biti sjemenska roba, repromaterijal ili novčana sredstva nije mogao konkretizirati, jer nije u njegovoj ingerenciji.

Jedna lokalna zajednica dobro funkcionira kad postoji dobra suradnja s nižim razinama. Upravo je to slučaj s mjesnim zajednicama, s kojima Općina Orašje ima odličnu i kvalitetnu suradnju, i u svakom trenutku na osobni zahtjev predsjednici mjesnih zajednica se mogu obratiti načelniku po bilo kom pitanju. Nezadovoljstva ima s njihove strane kada su u pitanju sredstva koja im se dodjeljuju, ali se financijska politika provodi u skladu s proračunskim mogućnostima. Načelnik je izrazio veliko zadovoljstvo projektom javnih radova koji je ovoga ljeta realiziran po mjesnim zajednicama. Kroz njegovu provedbu pokazalo se kako socijalni slučajevi ne moraju btii marginalizirana skupina društva i preživljavati od socijalne pomoći.  Ovaj je program donio opće dobro s više aspekata –  nije puno koštao općinski proračun, osobe koje su bile angažirane osjećale su se korisno i dobro jer su imale priliku zaradili vlastita sredstva, a urađene su i korisne stvari za mjesne zajednice. Potporu ovom projektu dao je i UNDP.  Načelnik kaže kako ima još potencijalnih izvora za financiranje takvih programa, ali u ovom trenutku ne može obećati da će se slično realizirati i iduće godine. Izdvojio je i projekt  Švicarskog CK i i suradnju s Crvenim križem Orašje i Općinom Orašje, zahvaljujući kojem je u pet mjesnih zajednica realizirano nekoliko manjih kapitalnih investicija.

Ove godine završena je i velika kapitalna investicija, dvorana sportsko-kulturnog centra, koja je nakon dugoga niza godina stavljena u funkciju.  „Svečanog otvorenja nije bilo, ali je bitna svrha da dvorana bude iskorištena i u funkciji. Dvoranski sportovi poprimaju puno ozbiljniji oblik, registriraju se i  novi, tako da je ova investicija apsolutno opravdana“, zaključio je načelnik Vincetić.

Na koncu kalendarske godine načelnik je izrazio uvjerenje kako će vijećnici na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju donijeti i Odluku o radu ugostiteljskih objekata na području, koja je prošla i javnu raspravu.  Nacrt odluke će pretrpjeti određene izmjene, i Vincetić vjeruje kako će cjelokupna javnost ali i ugostitelji biti zadovoljni konačnom odlukom u odnosu na nacrt ovoga dokumenta.

U povodu Božićno-Novogodišnjih blagdana, načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić zaželio je čestit Božić svim katolicima te svim građanima sretnu, ugodnu i blagoslovljenu 2018 godinu, i da im se ispune sve dobre želje.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password