Mirni braniteljski prosvjed u Orašju u petak 4. studenog

Ogorčeni uhićenjima 10-orice Hrvata iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac, neposredno pred velike katoličke blagdane i na način na koje su akciju proveli pripadnici SIPA-e, te za kvalificiranje ratnog zločina, Udruge proistekle iz DR-a iz sve tri općine ŽP oglasile su se priopćenjima za javnost, te za sutra u 12,00 sati ispred stadiona HNK Orašje najavili mirni braniteljski prosvjed u znak potpore uhićenima.

Ilija Mišković predsjednik UDiVDR-a HVO H-B Orašje je posebno istaknuo: -„Ovo je povijesni trenutak i mi nemamo pravo, kao ni ’92.godine, da šutimo i da se oglušimo na sve što se radi. Moramo pokazati da ovdje želimo ostati i da nas nitko neće protjerati, da damo potporu našim uznicima, ne samo ovima koji su sad pritvoreni, nego i onima od prije kojim se sudi za ono što nisu učinili. Ako to sada ne napravimo, strahujemo da će već sutra biti kasno, da će sve ovo biti prošireno i da će možda čak netko od ovih 271 koji je poginuo biti optužen za ratni zločin, koji se ovdje nikad nije dogodio. Ovaj prostor je branjen i ni metra izvan prostora općine Orašje 106. brigada HVO-a nije djelovala. Ne znam onda na koji način netko ovdje može biti osuđen za ratne zločine“, javno je upitao Mišković.

Predsjednik HVIDR-a općine Orašje Anto Oršolić istaknuo je da branitelji iz Posavine neće ostati mirni, nego će izaći i javno progovoriti o tome što se dešavalo na ovom prostoru. „Tijekom Domovinskog rata branili smo svoj narod i na takav način i danas razmišljamo. Vrlo nam je mučno da i nakon toliko godina moramo dokazivati svoju nedužnost za nekakve stvari koje nam se stavljaju na teret, a koje nisu počinjene na ovim prostorima. Mirnim prosvjedima stavit ćemo do znanja vlastima u BiH da je ovo područje u ratu herojski obranjeno od srbočetničke agresije i čvrsto smo odlučni živjeti na ovim prostorima. Nikakve sudske namještaljke niti pritvaranja neće potjerati ovaj narod koji je krvlju platio svoju slobodu“, istaknuo je Oršolić te dodao da će na skupu u Orašju iskazati svoje nezadovoljstvo svemu što je prethodilo i donijeti određene zaključke koje će uputiti prema svim institucijama koje su vezane za ove slučajeve, prije svega Sudu BiH, Tužiteljstvu BiH i drugima. „Ovom prigodom pozivamo sve članove obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata i sve pripadnike HVO-a s prostora cijele Bosanske Posavine  da se odazovu i dođu kako bi zajednički uputili prosvjednu notu i da svima jasno kažemo da je ovo naša zemlja i naš dom kojeg smo krvlju branili i da ovdje čvrsto ostajemo i dalje. Borit ćemo se sve dok nas ima, jer to je naša vizija i stav s početka 1992.godine kad smo krenuli u obranu ovoga prostora“, poručio je Oršolić. Braniteljski prosvjed podupiru i u Udruzi „Zaboravljeni branitelji ŽP“, čiji će predstavnici također sutra biti u Orašju,. ali i na mirnom prosvjedu u nekoliko gradova u Hercegovini. Prije prosvjeda u Orašju održat će se i press konferencija. Inače udruge su formirale radno tijelo koje je u stalnoj koordinaciji.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password