Ministarstvo branitelja ŽP uputilo priopćenje za javnost u vezi uhićenja

Javnosti se obratio i Marijan Kopić, ministar branitelja Županije posavske. U priopćenju koje donosimo u cijelosti se kaže: Ministarstvo branitelja Županije posavske najoštrije osuđuje način privođenja ratnih zapovjednika HVO-a s područja općine Orašje.
Ministarstvo branitelja Posavske županije najoštrije osuđuje način na koji su pripadnici SIPE, uz Nalog državnog Tužiteljstva BiH, samo privođenje proveli na terenu, koji podsjeća na barbarske činove privođenja Hrvata u prošlom sustavu i državi, a pogotovu jer se radi o činu privođenja ratnih zapovjednika s područja općine Orašje kojima je jedini interes i cilj bio očuvanje teritorija na kojem su živjeli oni, njihove obitelji i hrvatski narod Bosanske Posavine. Privođenje zapovjednika Zbornog područja Orašje generala Đure Matuzovića i ostalih zapovjednika najzaslužnijih za obranu Orašja pod smiješno fabriciranim optužbama još je jedan u nizu napada na Hrvate Bosanske Posavine s ciljem unošenja nemira u hrvatski narod ovog kraja, izazivanje opće nesigurnosti i njegovim konačnim raseljavanjem s vjekovnih ognjišta.
Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Orašje. Uhićeni zapovjednici niti jednog trenutka nisu izdali ni jednu zapovijed koja bi ugrožavala pripadnike drugih naroda, pa se bilo kakva zapovjedna odgovornost ne može primijeniti na njih. Dokaz tomu je i činjenica očuvanja korektnih odnosa i veza s Bošnjacima koji su živjeli na ovom području, s kojima je HVO pod vodstvom uhićenih zapovjednika branio područje općina Orašje i Domaljevac-Šamac, ne napadajući druga područja u Bosanskoj Posavini.
Ministarstvo branitelja Posavske županije poziva federalne i državne institucije Bosne i Hercegovine da optužnice koje dolaze iz Banjaluke proglasi ništavnim jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama, jer su proizvod političkih igara usmjerenih na niveliranju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru Bosne i Hercegovine, posebice Bosanske Posavine, gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji posavskoj raseljeno preko 90% mještana od prije rata.
Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da ovaj puta umjesto verbalne potpore pruži svu moguću pomoć privedenim časnicima, od pravne, diplomatske do materijalne pomoći. Podsjećamo da se radi o ljudima koji su Hrvati i državljani i Republike Hrvatske. Tražimo da otkloni špekulacije koje se javljaju u javnom prostoru da je čin privođenja časnika „druga prodaja Posavine“, te da se pošalje jasna poruka da Hrvatska stoji iza Hrvata u Bosni Hercegovini.
Ministarstvo branitelja Posavske Županije stoji na raspolaganju svim privedenima, njihovim obiteljima ciljem pružanja pomoći u svakom obliku. Ministarstvo branitelj, Županije posavske ministar Marijan Kopić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password