spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMeđunarodnom smotrom folklora završeni 16. Dani Tolise 2022

Međunarodnom smotrom folklora završeni 16. Dani Tolise 2022

Tradicionalnom Međunarodnom smotrom folklora na prekrasnoj pozornici Terra Tolis na Toliškom stadionu, uz sudjelovanje oko 350 fokloraša iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Tolisi su završeni 16. Dani Tolise. Ova respektabilna kulturno-umjetničko-sportsko-gastro-zabavna manifestacija, sadržajno i brojem sudionika, najveća do sada, puno je više od mjesnog događaja, jer je već odavno izišla iz lokalnih, županijskih pa i državnih okvira, što potvrđuju i brojni gosti i sudionici iz Hrvatske.  

Ljepotu narodnih nošnji, svoju bogatu tradiciju i kulturnu baštinu, ulicama Tolise, a potom pred više od 1 000 gledatelja na stadionu NK Sloge, s ponosom je predstavilo 13 KUD-ova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima je i domaći KUD Kralj Tomislav Tolisa. Prekrasnu tolišku tkanicu izvezli su pjesmama i plesovima svojih krajeva, što je publika zasluženo nagrađivala burnim pljeskom.       

                                

Tolisa je mjesto za koje kažemo da ima posebnu kulturno-povijesnu težinu sa potencijalima kulturološkog, kulturnog, etnološkog, izvornog blaga i mnogo toga što može pokazati svojoj sredini, okolici pa i šire. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva pučka škola u BiH, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo, samo su neki od detalja koje govore o bogatoj povijesti tog kraja. Upravo je OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi koja iz svakog kutka progovara svojom poviješću dugom 200 godina, bila početna pozicija svih folkloraša uoči defilea. Nakon vremena izoliranosti zbog pandemije, kao da su imali posebnu želju pokazati se u Posavini na najljepši način pa su pjesma, igra i kolo odzvanjali Tolisom na svakom koraku, ne samo u defileu, već osobito na glavnoj pozornici gdje se odvijala smotra.

Tolišani i gledatelji iz okolnih mjesta burnim su pljeskom pozdravili Ukrajinsko kulturno umjetničko društvo „Taras Ševčenko“ Kaniža kao i  nastup Romskih folkloraša iz Darde (RRC“Darda) ali i ostale folkloraše koji su s pjesmom i plesom još malo zagrijali vrući  nedjeljni dan, koji je nakratko osvježila i kiša. Oduševljenje su izazvale i članice KUD-a “Pejo Marković“ iz Lipnice svojim spletom makedonskih igara te društva iz Slavonije. – KC „Igrišće“ iz Županje,  iz Cerne („KUD Tomislav“), iz Štitara (KUD „Josip Kozarac“).  Gosti iz Vukovara također su prikazali odličnu koreografiju (KUD“Kolo“) kao i iz Valpova (HKUD“Valpovo 1905“). Srdačno je pozdravljen Tuzlanski KUD iz Husina kao i gosti iz Novog Travnika („Stari hrast 2000“), a buran pljeska dobio je i nastup susjednog društva iz Odžaka (KUD Napredak). Smotru je, kao i dosadašnjih godina, zaključio Toliški KUD „Kralj Tomislav“, koji je nagrađen posebnim pljeskom, kao odličan domaćin ali i čuvar izvornog blaga i tradicije svojega kraja. Sve se odvijalo pod voditeljskom palicom Nine Ivanović i Josipa Arlovića, koji su, unatoč premijernom nastupu, također osvojili publiku i zasluženi pljesak.   

Nakon Smotre, u Dvoru je nastavljeno druženje svih sudionika i slavlje zbog još jedne uspješno okončane manifestacije. Na samom ulazu u dvoranu, vrijedne Tolišanke, među kojima se ove godine našla i doktorica Ružica Vukić, pripremile su tradicionalne listariće, u čijoj degustaciji su apsolutno svi uživali. Na završnoj svečanosti svim su KUD-ovim uručene Zahvalnice, dok je Plaketu Zaklade Terra Tolis za iznimne zasluge u organizaciji ove manifestacije dobio predsjednik MZ Tolisa Mijo Oršolić. „Ovom manifestacijom nastavljamo čuvati, razvijati i promicati kulturnu baštinu našeg kraja. Dani Tolise su postali najvažnija manifestacija u ŽP, a prepoznata je i u F BIH i BiH, a sve više je popularna i u  RH, jer ove godine došli su i sponzori iz RH. Hvala svima koji su pomogli da uspješno završimo ovaj projekt s brojnim sadržajima koji su, nadamo se, učinili sretnim naše mještane, goste i prijatelje Tolise“, kazao je Daniel Dominković, predsjednik Zaklade Terra Tolis i Organizacijskog odbora manifestacije  16. Dani Tolise 2022.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više