spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMeđunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata na današnji dan 27. siječnja 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Europi. Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1. studenog 2005. godine ustanovljeno je da se 27. siječanj obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Tim povodom danas će u Sarajevu biti održan poseban filmski program  kojim se pokušava osnažiti osuda zločina holokausta. Po statistikama, samo sa prostora Sarajeva je u ovome periodu stradalo oko 1308 djece. Program obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta održava se u organizaciji Hebrejske zajednice BiH, uz podršku Vijeća ministara BiH,  te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) s dubokim pijetetom obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan se sjećamo šest milijuna nedužnih ubijenih Židova i milijuna Roma, Slavena, osoba s invaliditetom i disidenata od nacističkoga režima u Drugom svjetskom ratu. HNS BiH ostaje opredijeljen za kulturu njegovanja sjećanja na holokaust i razvoj edukativnih programa koji će budućim generacijama usaditi povijesne činjenice i podići svijest o holokaustu i svim okolnostima koje su dovele do najvećega zla u povijesti čovječanstva.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više