Medijska kampanja „Zajedno za ljepše Orašje“

„Zajedno za ljepše Orašje“, moto je pod kojim se danas i sutra u Orašju realizira medijska kampanja „Grafiti“ koju Uprava policije MUP-a ŽP i Orašje provode pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa SAD-a – ICITAP-a. Cilj kampanje je potaknuti mlade i one koji ispisuju grafite da razmišljaju o njihovom sadržaju, posebno o porukama neprimjerenog sadržaja i njihovim posljedicama. Naime, pisanje grafita je nezakonito prema Zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, i kazna za odrasle osobe iznosi 200 KM, a za malodobne odgovornost snosi roditelj, odn. staratelj malodobnika. Josip Dominković, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ŽP ne vidi zabrinjavajućom situaciju s grafitima u užem dijelu Orašja, a mladi koji i iniciraju njihovo pisanje, kaže, izražavaju to na dosta primjeren način i na mjestima koja nisu upadljiva. Dominković ističe kako nije primjetio uvredljive grafite niti je policija imala prijava, ali će poticati javnost da pročelja zgrada koja su i ispisana ne budu predmet uništavanja. Za sutra je najavljeno uklanjanje grafita s pročelja zgrada u Trećoj ulici, u Orašju, što će policija uraditi zajedno s učenicima Osnovne škole Orašje i dvije srednje škole u Orašju, uz pomoć tvrtke Maroš. Suradnju s ICITAP-om Dominković je ocijenio jednom od uspješnijih od završetka rata do danas. „Ministarstvo pravosuđa SAD-a dijelom i tehnički oprema MUP ŽP i vrši nadzor nad korištenjem same opreme i jedna su od međunarodnih organizacija koja vodi računa o utrošenim sredstvima i načinu njihovog korištenja“, naglasio je Dominković.

Vedrana Živković, članica lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH Orašje, smatra da su grafiti sve više zastupljeni u Orašju i da je to  ružan način na koji se narušava ljepota i imidž grada, pogotovo porukama mržnje. Planirala je, kaže uraditi jedan mural s porukom mira u Orašju, ali nije dobila prostor za to pa je projekt odgođen do daljnjeg. „Na ovaj način želimo probuditi svijest javnosti, da građani shvate da grafiti nisu ništa lijepo te da se potrudimo učiniti nešto bolje zajedno za naš grad. Želimo biti primjer dobroga ponašanja i praktično ukloniti jedan grafit u Orašju“, izjavila je Azra Saltović, u ime srednjoškolaca koji sudjeluju u ovoj kampanji.

Sličnog mišljenja su i njihove mlađe kolege, učenici Osnovne škole Orašje, koji su sa srednjoškolcima danas dijelili promotivne materijale građanima.  Fatima Šakanović smatra da se na ovaj način uništava ljepota gradova. „Ako vidimo nekoga tko ispisuje grafite, treba anonimno i besplatno nazvati policiju na 122, broj je aktivan tijekom 24 sata“, smatra ova osnovnoškolka. U školi se, kaže Fatima, ne priča dovoljno o ovoj problematici, a upravo bi ova kampanja s Ministarstvom pravosuđa SAD-a, trebala rezultirati konkretnim predavanjima na ovu temu. Uz njih, projekt su podržali i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a te Biro za suradnju agencija za provedbu zakona u borbi protiv narkotika.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password