spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKorizmeni koncert pučkih i liturgijskih napjeva „Gospin plač“ u Toliškoj crkvi

Korizmeni koncert pučkih i liturgijskih napjeva „Gospin plač“ u Toliškoj crkvi

Župa i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Tolisa su, na blagdan Blagovijesti, bili domaćini korizmenog koncerta pučkih i liturgijskih napjeva „Gospin plač“, na kojem su ugostili članove Kulturnog centra „Igrišće“ iz Županje i HKUD „Rodoč“ iz Mostara. Četrdesetak izvođača je svojim pjevanjem, molitvom i nastupom oduševilo dvjestotinjak župljana, koji su uživali u skladnom pjevanju i napjevima iz Slavonije, Baranje, Srijema, Dalmacije i Bosne i Hercegovine.

Odjeveni u korizmeno tradicijsko ruho program su započeli dječjom molitvom koju su djeca u Bosanskoj Posavini molila 150 puta prije svitanja na Veliki petak. Nastavili su „šucanjem“, odnosno običajem koji prikazuje mladiće koji su rezbarili, šarali i ukrašavali šibe i takve ih onda lupanjem razbijali o pod crkve dočaravajući bičevanje Gospodinovo, a potom je uslijedilo trinaest zborskih korizmenih pjesama. Dvije pjevačke i folklorne skupine su se jako lijepo smjenjivale i nadopunjavale, a neke pjesme su otpjevale zajednički. Molitvom i scenskim prikazom uspjeli su na slušatelje prenijeti duh korizme i upoznati ih s korizmenim napjevima različitih dijelova BiH i Hrvatske.

Ana Zlatunić iz Kulturnog centra Igrišće iz Županje kaže kako se u Tolisi osjećaju kao i domaći. „Korizmene koncerte radimo već više od 10 godina i to je jedna specifična tematika koja uvijek nađe dobro tlo i uvijek su lijepe reakcije gdje god nastupamo. Prvi puta s prijateljima iz Mostara napravili smo ovako nešto i zaista je to, na obostrano zadovoljstvo, lijepo ispalo. Prikazali smo najviše običaje županjskoga kraja, a potom i cijele Slavonije i okolnih područja, a bilo je i pjesama iz Baranje. Svi mi katolici na sličan način proživljavamo korizmu, pogotovu duboko korizmu, to su zaista teške tematike duboke melodije, duboke harmonije i to je jedno neizrecivo bogatstvo koje ima katolički i hrvatski puk i zaista smo uvijek ostali vezani uz crkvu. To je izrodilo mnoštvo prekrasnih pjesama koje nisu toliko popularne i mi nastojimo uvijek raditi drugačiji program i uvijek što više dio tog bogatstva obuhvatiti“, naglasila je Zlatunić. 

Vedran Vidović, umjetnički voditelj HKUD Rodoč iz Mostara nije skrivao zadovoljstvo premijernim nastupom svojega društva pod zvonicima posavske katedrale. „Zaista smo ponosni, sretni i ispunjeni što smo uspjeli realizirati ovu zajedničku molitvu prije svega s dugogodišnjim prijateljima iz Županje i prvi puta smo skupa u ovoj prekrasnoj crkvi. Već dugi niz godina organiziramo korizmene koncerte u Mostaru, radimo to s puno ljubavi i molitve jedni za druge, pripremajući se skupa za ovo korizmeno vrijeme, čuvajući naša tradicijska pjevanja i našu pučku pobožnost, našu pasionsku baštinu. Ovim programom htjeli smo prikazati segment iz Hercegovine, jedan dio iz Bosne ali i obrade pučkih pjevanja iz drugih krajeva Hrvatske i gdje god Hrvati žive i sretni smo jer smo uspjeli to, skupa s našim prijateljima iz Županje. Mi dugi niz godina to već radimo i pokušavamo otrgnuti dio te pučke pobožnosti, koja je sačuvala našu vjeru na ovim našim prostorima“, zaključio je Vidović.

Održavanje koncerta su omogućili samostan i župa sv. Petra i Pavla u Mostaru, Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci te samostan i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Gvardijan fra Mario Jurić izrazio je radost što su ugostili ova dva vrhunska društva iz Županje i Hercegovine, koji su izveli specifični korizmeni koncert. „Jest da je korizma vrijeme tišine i nekoga mira, ali ovo je zaista bila jedna duhovna obnova za našu župu i vjernike. Pjesmom su stariji svijet vratili u djetinjstvo, jer su to napjevi koji su nekada pjevani po našim obiteljima, kućama i crkvama tako da zaista odiše korizmenim vremenom“, ustvrdio je gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više