Komemoracija za Ivu Gregurevića, u Orašju

Komemoracija u povodu smrti Ive Gregurevića, velikana hrvatskog glumišta, filmskog i kazališnog glumca, održana je jučer u kino-dvorani u Orašju. Okupljena rodbina, brojni prijatelji, kolege glumci, osobe iz javnog života na početku komemorativnog skupa odali su počast minutom šutnje. Na komemoraciji s velikim poštovanjem i tugom,  o životu i djelu velikog glumca, govorili su njegov prijatelj Iljo Benković, a zatim načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Iljo Benković, kao jedan od glavnih aktera komemoracije posvećene njegovom  najdražem i najboljem prijatelju, velikom glumcu i čovjeku Ivi Gregureviću, započeo je riječima. –„Neću, a znam da ni on ne bi želio, da sada prosipam hvalospjeve pune pretjerane dirljivosti, potrešenosti i usiljene patetike. Imao sam tu čast i sreću, ne samo poznavati Ivu, nego ga apsolutno doživjeti s njegovom širokom lepezom vrlina kojim je obasipao sve ljude oko sebe. Na prvom mjestu bih istaknuo njegovu poniznost, jer je najmanje ili gotovo nikada, govorio o sebi, nije mu padalo na pamet gaziti bilo čije dostojanstvo i bio je apsolutno nezamjerljiv. Nema umjetničke genijalnosti bez jednostavnosti, a naš Ivo bio je jednostavan. Oduševljavala me njegova nesebičnost i socijalna osjetljivost. Suosjećao se onima koji nemaju i nerijetko ih materijalno pomagao, osobito u vrijeme Domovinskog rata, obilazeći po Zagrtebu i šire, sve institucije koje su mogle pomoći rodnoj Posavini. Pamtit će ga mnogi ranjenici koje je posjećivao u zagrebačkim bolnicama, te ih bodrio. Krasila ga je ljubav i privrženost rodnom kraju, a to je potvrdila i njegova želja da upravo tu bude pokopan u svojoj voljenoj Posavini, u svojoj D.Mahali“, istaknuo je Benković.

Biranim riječima  i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, naglasivši kako je smrt Ive Gregurevića, najvećeg kulturnog promotora svojeg rodnog kraja Donje Mahale i cijele Posavine, ogroman i nenadoknadiv gubitak, osobito za općinu Orašje. –„Iako je bio najveći od najvećih, kad je gluma u pitanju, Ivo je u životu uvijek nastupao neposredno, pa čak impulzivno, iz srca. Trajno će živjeti među nama i kao načelnik mogu obećati da ćemo nastaviti sve njegove projekte. Ima ih još, ne samo Dani hrvatskog filma i kao sredina pobrinut ćemo se da Ivo Gregurević nikada ne bude zaboravljen, a njegov doprinos u ratu i poplavama bio je nesebičan“, naglasio je načelnik Vincetić.

Na jučerašnjoj komemoraciji prigodnim riječima se obratio i predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, te naglasio kako je Ivo volio svoj rodni kraj, svoj narod , svoju Savu. –„Ostavio nam je u naslijeđe Dane hrvatskog filma, jednu od najvećih regionalnih kulturnih manifestacija kojom je na najljepši način pronosio pozitivan glas svoje Posavine, Orašja i rodne Donje Mahale, našu kulturu i naše običaje. Uvjeren sam da ćemo nastaviti održavanje filmske manifestacije koja je dosegnula regionalne okvire i tako ostati dostojni njegove vizionarske ideje da velikim festivalom učini Posavinu svakoga rujna filmskom prijestolnicom. Nastavljanjem  manifestacije Ivo će ostati s nama, a sjećanje na tog velikog čovjeka i glumca, velikog sina Posavine, ostat će zauvijek živjeti“, kazao je Klaić.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti dr. Dragan Čović je istaknuo veličinu Ive Gregurevića u kulturnom i sveopćem društvenom svijetu. – „Ivo je jedna ljudska gromada koja se može teško nadomjestiti na bilo koji način. Bio je poseban lik kojeg se želimo sjećati, ne s bilo kakvim žalovanjem, jer on je toliko toga napravio. Samo u društvenom dijelu napravio je čudo od dijela i poruka na koja možemo biti ponosni. Tvoj život Ivo, putokaz je svima nama koji te volimo i poštujemo, primjer dobroga i čestitog, života do kraja ispunjenog ljubavlju sa svrhom i smislom. Ovim komemoracijskim činom ispraćamo te u društvo najboljih i najvrijednijih, društvo velikana, hrvatske kulture i glumišta kamo i pripadaš a mi ostajemo ponosni da možemo pokazati kako si bio naš, da smo te voljeli da si svim srcem volio nas. Sava, Orašje, Posavina dugo će odisati oplemenjeni tvojim stilom života, lakoćom i jednostavnošću poruka koje si nam neumorno slao, rekao je dr. Dragan Čović.

Komemoracija je bila prožeta primjerenim programom kojeg su ispunili pjesnik Joso Živković, Siniša Markanović u klavirskoj pratnji Fuada Šestića, glazbenica Jelena Ilišević i zbor Adoro.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password