Kolona sjećanja Orašje – Vukovaru 2016 jutros krenula put Vukovara

Dragovoljci i veterani i invalidi Domovinskoga rata, njih 52 iz općine Orašje, jutros su krenuli u Koloni sjećanja Orašje – Vukovaru 2016.g., kako bi se devetu godinu za redom poklonili žrtvama grada heroja na 25. obljetnicu vukovarske tragedije. Prije polaska u Domaljevac, odakle je ove godine bila polazna postaja, poklonili su se poginulim braniteljima kod Spomen obilježja u Orašju. U Koloni sjećanja Orašje – Vukovaru najstariji sudionik je 72-ogodišnji Namik Suljić iz Orašja, a u Domaljevcu su im se pridružila još 23 dragovoljca i veterana, i ratni vojni invalidi iz te općine. Zajedno su upalili svijeće i odali počast poginulim braniteljima, kod Spomen obilježja u Domaljevcu, a potom se pješice “putem spasa”uputili prema Savi, odakle su čamcima prešli na drugu stranu obale, u Republiku Hrvatsku.

Iz Orašja, Kolonu sjećanja po tradiciji ispratio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, koji se također poklonio oraškim braniteljima. „Ovim činom pokazuje se jedinstvo branitelja u obrani Hrvatske i BiH, a ove godine osjeća se dodatni naboj zbog privođenja zapovjednika i branitelja s ovih prostora. Kolonom sjećanja želimo pružiti podršku onima koji su ostali poslije stradanja Vukovara,, onima koji i dan- danas trpe posljedica rata i svima koji se sjećaju onih kojih više nema“, poručio je načelnik Vincetić.

U Koloni sjećanja Orašje – Vukovaru 2016. je i ministar branitelja ŽP Marijan Kopić koji se također osvrnuo na nedavna uhićenja pripadnika HVO-.a s ovoga područja, te poručio njihovim obiteljima da Ministarstvo branitelja ŽP  i svi branitelji stoje uz njih. Nada se skorašnjem izlasku iz pritvora uhićenih jer su, naglašava ministar Kopić, nevini i nepravedno uhićeni i zadržani, a dokaz njihovoj nevinosti je i nedavno puštanje na slobodu Marka Baotića. Ministar Kopić zahvalio je svim ljudima dobre volje, načelnicima i gradonačelnicima u Hrvatskoj koji će dočekati Kolonu sjećanja.

„Poveznica Orašja i Vukovara je ove godine jača nego svih prethodnih godina jer želimo pokazati naše jedinstvo u ratu ali i u miru. Kolonu sjećanja od Orašja preko Domaljevca do Vukovara ove godine smo posvetili i našim uhićenim braniteljima i zapovjednicima, kojima na ovaj način dajemo moralnu potporu i očekujemo njihovo skoro oslobađanje“, kazao je na na polasku za Vukovar predsjednik UDiVDR-a Orašje Ilija Mišković.

„ Zajedno u ratu, zajedno u miru“, poruka je s kojom je Kolona sjećanja krenula prema Vukovaru, a transparentima žele uputiti poruku javnosti i tražiti od mjerodavnih institucija puštanje na slobodu uhićenih branitelja. Istodobno tim sloganom žele napraviti još jednu poveznicu između Orašja i Vukovara jer  Kolona sjećanja iz Orašja nosit će sa sobom i sjećanje  na sve poginule koji su branili Posavinu,  što je posebna poveznica dva grada heroja – Orašja i Vukovara.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password