spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiJednoglasno usvojeno Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2021. godinu

Jednoglasno usvojeno Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2021. godinu

U Domaljevcu je danas održana 25. sjednica Skupštine ŽP, prva u ovoj godini. Dnevni red za je proširen i sedmom točkom, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda za javno zdravstvo ŽP za 2022. godinu. Zastupnici su jednoglasno usvojili Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2021. godinu u kojoj je Skupština održala devet redovitih i dvije izvanredne sjednice. Svi materijali iz djelokruga rada Skupštine, koji su pristigli u Stručnu službu, našli su se na dnevnom redu sjednica i o njima je raspravljano i  Skupština je zauzela svoj stav. Programom rada  za proteklu godinu,  planirano je donošenje 55 mjera, a od Programom predviđenih usvojeno je 38,  među kojima su Amandmani na Ustav ŽP, 6 Zakona, 1 Strategija, 28 ostalih mjera i 2 mjere vezane za Proračun. U protekloj godini razmatrano je i 19 mjera koje nisu bile predviđene Programom rada,  a predložene su od strane Vlade i radnih tijela Skupštine. Tijekom protekle godine postavljena su 43 zastupnička pitanja od strane 7 zastupnika, a predloženo je 5 inicijativa od strane troje zastupnika.

Zastupnici su također usvojili odluku o izradi pročišćenog teksta Ustava ŽP, što je vrlo važno zato što je od prošlih izmjena, ne računajući one iz prethodne godine, prošlo gotovo 17 godina. Ministarstvo pravosuđa i uprave zaduženo je da pripremi tekst, dok je  Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo Skupštine ŽP ovlašten da utvrdi pročišćeni tekst Ustava ŽP. Jednoglasnom odlukom usvojen je Zakon o turizmu ŽP, kojeg  je u formi prijedloga  dostavila županijska Vlada. Presudom Ustavnog suda Federacije BiH, sredinom 2014. godine Zakon o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u Federaciji BiH proglašen je neustavnim i to je jedan od razloga za izradu Prijedloga zakona o turizmu Županije Posavske. U obrazloženje  za njegovu izradu, kojeg  je  dostavilo  Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP, navode kako se izradi  Zakona pristupilo nakon analize stanja na turističkom sektoru, te sagledavanja problema kod gospodarskih subjekata koji se bave pružanjem usluga u turističkoj djelatnosti, kao i drugih subjekata koji obavljaju gospodarske djelatnosti, neposredno povezane sa turizmom.

U Zakonu o dopuni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP navedeno je kako se prilikom prijema vatrogasaca pripravnika pri uspostavljanju Županijske profesionalne vatrogasne postrojbe, neće primjenjivati uvjet o ograničavanju starosne dobi, a također i prilikom daljnjih primanja vatrogasaca pripravnika, ukoliko nitko od prijavljenih kandidata ne ispunjava uvjet neće se primjenjivati Zakon o zaštiti o ograničavanju starosne dobi. U završnom dijelu sjednice zastupnici su pružili potporu i dali suglasnost za sva tri dokumenta, a radilo se o financijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo i Službe za upošljavanje ŽP za 2022.godinu.

U izjavi za medije, predsjednik Skupštine Blaž Župarić je naglasio kako je zadovoljan s onim što je Skupština u prošloj godini napravila i uradila, posebno s toga što je pandemija obilježila rad i Skupštine i Vlade ŽP. –„U protekloj godini Skupština je donijela puno važnih zakona, a među najvažnijima su Amandmani na Ustav ŽP, Zakon o unutarnjim poslovima ŽP, zakon o pravobraniteljstvu i zakon o Športu, a ništa manje nisu važni i ostali zakoni doneseni u protekloj godini, jer se radi o zakonima koji su pretrpjeli izmjene i dopune“, istaknuo je Župarić.  Jednoglasnom odlukom zastupnici su usvojili Zakon o turizmu ŽP, jer je prije toga prošao fazu javne rasprave gdje je potpuno iščišćen i po riječima predsjednika Župarića, sigurno će biti ogroman pomak u odnosu na dosadašnje stanje.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više