Izborna kronika RPO 04.10.2018.g.

Posljednjih dana je sve više aktivnosti stranaka u predizbornoj kampanji. Danas donosimo informacije iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, zatim o troškovima predizborne kampanje, te nekoliko stranačkih priopćenja.

Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici kaznilo je Milorada Dodika s 5.000, a SNSD sa 7.000 maraka zbog govora mržnje. Također zbog javnog vrijeđanja kažnjeni su SDA i kandidat SDA Bego Gutić sa  po 5 tisuća maraka. SIP je razmatrao davanje suglasnosti, odnosno akreditacija međunarodnim promatračima. Suglasnost je dobilo 18 osoba koje je delegiralo Veleposlanstvo Velike Britanije, 24 promatrača koje je delegirala Kulturna udruga mladih iz Hrvatske, šest osoba koje je predložila Parlamentarna skupština Mediterana, te dva promatrača u ime Središnje republičke komisije Srbije. Suglasnosti je dobilo i dodatnih 3.000 domaćih promatrača kojih će, s ranije ovjerenim akreditacijama, po svim procjenama biti blizu 5.000.

U dosadašnjem dijelu predizborne kampanje 9 političkih stranaka do 2.listopada utrošilo je više od 2,1 milijun maraka na oglašavanje na TV i u tisku, a 10 stranaka organiziralo je više od 430 skupova i događaja, čija organizacija iznosi također više od 2 milijuna maraka. Sve skupa zajedno sa procjenama troškova oglašavanja na bilbordima, plakatima i lecima, iznosi minimalno 8 milijuna maraka, stoji u Izvješću koje je objavio Transparency Internešenel.

U nastavku nekoliko informacija iz stranaka.

-„Jednakopravnost hrvatskog naroda nema svoju cijenu. Ovo zajedništvo je poruka i onima koji malo razumnije promišljaju, poruka našim prijateljima Bošnjacima, Srbima i predstavnicima međunarodnih institucija“, kazao je Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović na jučerašnjem predizbornom skupu u Širokom Brijegu.

Sinoć je u Tolisi održan predizborni skup HDZ BiH na kojem je  predstavljen program stranke „Razvoj i opstanak“. Skup je otvorio predsjednik ogranka Tolisa HDZ BiH Željko Nedić i predstavio Realizirane projekte u Tolisi predstavio je  Prisutnima su se obratili načelnik općine Stanko Vincetić, nositelji lista za Zastupnički dom FBiH i Skupštinu ŽP Marijan Klaić i Đuro Topić, te kandidati iz Tolise.  Naredni predizborni skup HDZ BiH će održati večeras u Mjesnom Domu u D.Mahali.

Na završnom predizbornom skupu Koalicije Hrvatskog Zajedništva i HDZ-a 1990. u Livnu, voditelj Koalicije Ilija Cvitanović je naglasio kako će se pobrinuti za sve slojeve društva, počevši od majki koje su stup opstojnosti hrvatskoga bića u BiH, zatim za braniteljske populacije, sposobne i obrazovane ljude, kao i za upošljavanja mladih i zaustavljanje egzodusa hrvatskoga naroda.

Središnji predizborni skup za općinu Orašje, Posavska stranka će održati sutra u Matićima u Domu mladeži s početkom 19,30 sati. Na tribini će biti predstavljeni program i kandidati Posavske stranke za Skupštinu ŽP.

Sedmog listopada glasaju građani BiH koji će u stotinama tisuća dati podršku onima koji se bore za njih, onima koji rade za njih i kojima je jedina reklama program i vizija oporavka i vraćanja dostojanstva ljudima i državi“, poručio je prof.Denis Bećirović, kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH na jučerašnjim skupovima u Tuzli i Kalesiji.

Središnji predizborni skup Stranke demokratske akcije u Unsko sanskom kantonu održan je sinoć u Bihaću. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da SDA traži 350.000 glasova, ovaj put kako bi imala jak legitimitet za stabiliziranje zemlje, izgradnju i napredovanje u potrebnim reformama.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password