Izborna kronika, 25.09.2018. godine

Naredne minute posvećene su  aktualnoj predizbornoj kampanji u susret općim izborima u BiH. Započet ćemo informacijom iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i monitoringom kojeg provodi Transparency International u BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo odluku da će se na izvacima iz Središnjeg biračkog popisa za birače koji će glasovati putem mobilnog tima za Opće izbore,  naći ukupno 12.143 birača. Sastavni dio ove odluke su izvaci iz Središnjeg biračkog popisa u elektronskom obliku, za birače koji će glasovati putem mobilnog tima po općinama i mobilnim timovima.

U prvih 15 dana kampanje političke stranke u BiH potrošile su više od  790.000 KM na plaćeno oglašavanje u elektronskim i tiskanim medijima, pokazao je monitoring kojeg provodi Transparency International u BiH. Analizom je obuhvaćeno deset političkih stranaka i osam kandidata za pojedinačne funkcije, a oni su zajedno od početka kampanje objavili 1.428 plaćenih oglasa na TV stanicama i u tiskanim medijima. Monitoring izborne kampanje pokazao je da su u prva dva tjedna najviše sredstava za oglašavanje na TV stanicama i u tisku utrošili SNSD i SDS. Pored praćenja oglašavanja, Transparency Internacional BiH provodi i monitoring korištenja javnih sredstava u svrhu izborne kampanje. Analiza dosadašnjeg perioda pokazala je brojne primjere zloupotrebe javnih ustanova, funkcija i novca poreskih obveznika za stranačku promociju.

U nastavku slijede stranačka priopćenja za javnost, koja nam svakodnevno pristižu.

Na predizbornom skupu HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora jučer u Bugojnu, Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović domaćinima je čestitao  obljetnicu osnutka stranke, te pozvao građane da izađu na izbore i glasaju prema svom uvjerenju tko ih zastupa i tko razmišlja pozitivno.

Na dvodnevnom zasjedanju Vijeća Mladeži Europske pučke stranke, održanom u Bukureštu, na kojoj je sudjelovalo i izaslanstvo Mladeži HDZ BiH, potporu dr. Draganu Čoviću kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dao je i predsjednik Vijeća Mladeži Europske pučke stranke Jim Lefebre.

Potporu dr. Draganu Čoviću, kao i ostalim kandidatima Hrvatskog narodnog sabora za sve razine vlasti dao je i Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Završni predizborni skup Koalicije Hrvatsko zajedništvo bit će održan sutra u Ljubuškom. Uz domaćine, nazočnima će se obratiti i dr. Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ-a 1990 i Koalicije Hrvatsko zajedništvo za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH, dr.Denis Bećirović u izjavi za javnost poručio je da će privlačenjem investitora zadržati mlade, kao i one koji su ranije otišli da opet dođu u svoju domovinu i ovdje ostvaruju svoje poslovne ideje.

Danas u 17,00 sati u Odžaku i od 20,00 sati u Brčkom bit će održani Središnji predizborni skupovi SDP-a BiH, na kojim će se obratiti predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić i Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, izvijestili su iz Službe za odnose sa javnošću i marketing SDP BiH.

Bilo bi to sve u današnjoj Izbornoj kronici RPO. Srdačan pozdrav do sutra u isto vrijeme.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password