Izborna kronika, 21.09.2018. godine

U današnjoj Izbornoj kronici RPO donosimo informaciju iz Koalicije „Pod lupom“, te nekoliko stranačkih priopćenja. Ostanite sa nama.

Dugoročni promatrači  Koalicije ‘’Pod lupom’’ koji su na terenu već od 15. srpnja,  do 17. rujna su zabilježili rekordan broj izbornih nepravilnosti. U posljednje vrijeme primijećen je veći broj slučajeva zloupotrebe osobnih podataka građana, najčešće u svrhu glasanja poštom. Koalicija poziva sve građane i građanke BiH, bez obzira  da li imaju prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici Središnje izborne komisije BiH  provjere gdje su registrirani za glasanje.

Promatrači su evidentirali 33 slučaja zloupotrebe javnih resursa u svrhu kampanje. Raste broj zabilježenih slučajeva pritisaka na birače kako u javnim tako i u privatnim kompanijama. U 30 općina izražena je sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima.

U 14 općina postoji sumnja u ažurnost biračkog spiska koja se najčešće očituje u određenom broju umrlih osoba na biračkim spiskovima i neuklanjanju osoba koje su se odrekle državljanstva BiH sa biračkih spiskova, stoji među ostalim u priopćenju Koalicije ‘’Pod lupom’’.

U nastavku Izborne kronike slijedi nekoliko informacija iz stranačkih  priopćenja.

Na predizbornom skupu u Novom Travniku dr. Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a među ostalim je istaknuo da nitko ne može razdvojiti Hrvate iz Posavine, Središnje Bosne i Hercegovine.

U priopćenju iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo najavili su održavanje predizbornih skupova sutra u Zenici i u nedjelju u Jajcu. Također su izvijestili da će Zenica biti domaćin V. sjednice Koalicijskoga vijeća Hrvatskoga zajedništva.

Na skupu SDP BiH u Sarajevu, predsjednik stranke Nermin Nikšić poručio je kako SDP ima plan za stabilizaciju ekonomije BiH kroz rasterećenje privrede, koja će omogućiti zapošljavanje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password