Izborna kronika, 20.09.2018. godine

Na početku informacija iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Središnje Izborno povjerenstvo BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsificirani potpisi i zlouporabljeni osobni dokumenti. Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju kaznenog djela u postupku registracije birača izvan BiH s pratećom dokumentacijom, Središnje Izborno povjerenstvo BiH će dostaviti nadležnom tužiteljstvu. Do sada su o mogućem počinjenju kaznenog dijela, osim birača, SIP BiH informirale i pojedine policijske uprave i pojedina općinska/gradska izborna povjerenstva (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje. Obveza Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jeste da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je netko bez njihovog znanja i volje registrirao da glasaju putem pošte, moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. S druge strane obveza je Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i da spriječi zlouporabu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primijenilo Središnje Izborno povjerenstvo BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo osobno,  a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotrebu, neće biti brojan. Iz SIP-a BiH su ponovno pozvali birače da provjere status svoje registracije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu SIP BiH u Sarajevu.

Slijede stranačka priopćenja za javnost, koje svakodnevno upućuju iz stožera HDZ-a BiH; SDA i SDP-a BiH. :

U želji da građani točno i objektivno stječu sliku političkih i društvenih događanja u BiH i šire, Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH kreirao je posebnu web stranicu Izbori 2018 – Smeće vijesti; www.smecevijesti.com. Stožer će selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatraju da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata, izvijestili su iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH. .

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović održao je sastanak s predsjednicima stranaka članica HNS-a, koje će zajednički nastupiti na Općim izborima u BiH. Razmatran je tijek priprema kao i sami tijek kampanje, utvrđeno je što bi trebalo uraditi u narednom razdoblju, kako bi se ojačala prije svega komunikacija s  glasačkim tijelom u svim sredinama od Posavine, Središnje Bosne pa sve do Hercegovine.

Press centar SDA priopćio je kako je Šefik Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, sudjelovao jutros u debatnoj emisiji na Radiju Federacije BiH, u kojoj se,kako navode, nisu pojavili njegovi protukandidati Denis Bećirović i Fahrudin Radončić. To je drugi puta da izbjegavaju sučeljavanje, ističu u SDA.

SDP BiH započeo je s distribucijom promidžbenog materijala biračima, koji su danas dijeljeni i na području općine Orašje. Pod sloganom „Zemlja za sve nas“, predstavljeni su kandidati stranke za sve razine vlasti, među njima i Skupštinu ŽP. SDP-ova lista broji 17 kandidata koji će sudjelovati na Općim izborima u BiH za Skupštinu ŽP.

U priopćenju za javnost iz ove stranke navode kako je njihov kandodat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović, poručio kako će vratiti dostojanstvo bosanskohercegovačkoj dijaspori i povezati je s domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Bilo bi to sve u današnjoj IK RPO za 20. rujan., Posljednja ovotjedna je sutra u isto vrijeme. Srdačan pozdrav

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password