Izborna kronika, 18.09.2018. godine

U današnjoj IK RPO donosimo informaciju vezanu za obuke članova biračkih odbora u izbornoj jedinici u općini Orašje, te nekoliko stranačkih priopćenja. Ostanite s nama.

 

Obuka za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora i mobilnih timova za izbornu jedinicu Orašje bit će održana ovoga četvrtka 20. rujna u Vijećnici Omladinskog doma, dok će obuka za članove biračkih odbora i njihove zamjenike biti  održana tjedan dana kasnije 27.9. o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni. Središnje izborno povjerenstvo ranije je utvrdilo visinu naknade za Opće izbore. Općinsko izborno povjerenstvo Orašje moralo je izvršiti izmjene u Rješenju o imenovanju članova biračkih odbora zato što su u postupku unosa podataka u Aplikaciju za unos Središnjeg izbornog povjerenstva određeni kandidati  odbijeni jer su bili na listama za izbore 2016. godine zbog čega su i zamijenjeni. Isto tako neki kandidati su odustali, na jednog je uložen prigovor za koji je utvrđeno da je opravdan pa je i on zamijenjen drugim, a radi popunjavanja upražnjenih mjesta neki kandidati su prebačeni s pozicije na poziciju unutar jednog ili između dva biračka odbora. Konačna lista biračkih odbora može se preuzeti na web stranici Općine Orašje.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 13. kolovoza ove godine donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Središnjeg biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inozemstvu. Istog dana o tome je SIP obavijestio javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsificirani potpisi i zlouporabljeni osobni dokumenti. iz SIP-a BiH su ponovo pozvali birače da provjere status svoje registraciji na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da telefonski kontaktiraju SIP BiH.

 

U nastavku stranačka priopćenja:

 

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem boravilo je jučer u Gornjoj Skakavi na proslavi blagdana Rane sv. Franje. Nakon toga dr Čović posjetio je i franjevački samostan u Dubravama. Nazočni su bili i dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Mladež HDZ BiH, u priopćenju za javnost, poručila je kako će u listopadu  pobijediti zajedništvo hrvatskog naroda. „Kao mladi ljudi iz cijele BiH, buduće punopravne članice EU i NATO-a, prepoznajemo dr. Dragana Čovića kao političku osobu, državnika i hrvatskog člana Predsjedništva koji će biti predvodnik takvih procesa i ima neupitnu i bezrezervnu potporu i naš najsnažniji oslonac u europskoj BiH, našoj domovini“, poručila je Mladež HDZ-a BiH.

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u svom obraćanju naročitu pažnju posvetio važnosti što većeg izlaska građana na izbore. „Svaki je glas važan i svaki glas može odlučiti“, poručio je Nikšić.

 

SDA pozdravlja usvajanje izmjena i dopuna Zakona o kaznenom  postupku Bosne i Hercegovine te upućuje čestitke zastupnicima i delegatima SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na kreiranju i zastupanju prijedloga ovog zakonskog rješenja koji je u konačnici i usvojen, stoji uz ostalo u priopćenju za javnost Službe za odnose s javnošću SDA. .

Koalicija Hrvatsko zajedništvo u priopćenju za javnost, ističe kako se mora što prije riješiti pitanje freelencera na način da ih se u Bosni i Hercegovini ne tretira kao sredstvo za oporezivanje, već kao partnere u mogućnosti razvoja poduzetništva kroz STARTUP-e na svim poljima i oblastima, priopćeno je iz Informativno-promidžbenog ureda ove koalicije.

Toliko poštovani slušatelji u današnjoj IK RPO za 18. rujan. Hvala na pozornosti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password