Izborna kronika, 17.09.2018. godine

U drugom smo tjednu predizborne kampanje za opće izbore u BiH 7. listopada, koja u ŽP protječe prilično tiho, najvećim dijelom unutar stranačkih stožera, gdje se dogovaraju plan i dinamika predstojećih predizbornih aktivnosti. Na javnim mjestima već su vidljivi i pojedini stranački i predsjednički plakati, koji odašilju poruke  biračima. RPO prati političke aktivnosti kroz priopćenja upućena našoj redakciji iz stranačkih stožera, u emisiji IK, a pored toga pružena je i  mogućnost i komercijalnog predstavljanja. Na početku emisije o kampanji „Stop“ Govor mržnje“

Vijeće za tisak u BiH pokrenulo je ovu online kampanju, i u tri tjedna njene provedbe, evidentirano je 838 komentara s neprimjerenim sadržajima na portalima i društvenim mrežama, izdano je 612 upozorenja, trajno je ograničeno 125 korisnika, a 149 na određeni vremenski period. Vrijeme koje je raspoloživo za kampanju vrlo je ograničeno, a to je svega tri mjeseca praćenja portala. Značajan pomak u ovoj kampanji jeste to što sada postoji mogućnost uklanjanja problematičnih komentara. Cilj kampanje „Stop! Govor mržnje, jeste educirati širu javnost koja je aktivna u komunikaciji na online medijima o tome što je govor mržnje – kako ga prepoznati, koje su opasnosti govora mržnje – posljedice koje izaziva, koje pravne posljedice i sankcije povlači govor mržnje, ističu u priopćenju za javnost iz Vijeća za tisak BiH.

Donosimo i priopćenja za javnost, koja su upućena iz nekoliko stranačkih stožera. Iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH ističu kako je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba iskazao potporu dr. Draganu Čoviću, kandidatu HDZ-a BiH i HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te kandidatima za ostale razine vlasti na Općim izborima 2018. godine.

SDP BiH u svom priopćenju, uz ostalo navodi, kako neće više dozvoliti da čak četvrtina radnika u našoj zemlji živi na granici siromaštva. SDP daje podršku Denisu Bećiroviću, kandidatu te stranke za člana Predsjedništva BiH.

Kandidatkinja HDZ-a 1990 za hrvatskog  člana Predsjedništva BiH dr. Diana Zelenika, i voditelj Koalicijskoga vijeća, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo za državni parlament Ilija Cvitanović će u srijedu 19. o.mj., od 12 do 14 sati dežurati uz otvorene telefone i odgovarati na pitanja svih zainteresiranih, izvijestili su iz Informativno-promidžbenog ureda te koalicije.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, i predsjednik stranke Bakir Izetbegović, posjetili su Brčko. Džaferović je ocijenio aktualni mandat kao najbolji nakon perioda od 2002. do 2004. godine, naročito kada je euroatlantski put i provedba reformi u pitanju, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću SDA.

U cilju da podrži razumijevanje mladih u izbornom procesu za Predsjedništvo BiH, Institut za razvoj mladih KULT do idućega mjeseca organizirat će susrete mladih ljudi s kandidatima/kinjama za Predsjedništvo BiH. Institut za razvoj mladih KULT već je poznat po organiziranju događaja „Kava sa…“, a organizirat će i seriju ovakvih susreta s kandidatima/kinjama za Predsjedništvo BiH. Kava s Fahrudinom Radončićem, kandidatom Saveza za bolju budućnost za člana Predsjedništva BiH bit će održana sutra u Sarajevu, priopćeno je iz KULT-a. U BiH živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definirani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači. S druge strane, navode u KULT-u, na ovaj način predstavnici/e vlasti koje ti mladi biraju imat će priliku svoje izborne programe kreirati u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

Bilo bi to sve u današnjoj IK RPO za 17. rujna. Budite s nama i sutra u isto vrijeme. Srdačan pozdrav.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password