Izborna kronika, 11.09.2018. godine

U nastavku informativnog programa RPO slijedi Izborna kronika, posvećena predizbornoj kampanji za Opće izbore u BiH 7. listopada.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, na svojoj jučerašnjoj sjednici donijelo je Odluku o utvrđivanju birački mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Na Općim izborima u BiH, za državljane BiH koji privremeno žive u inozemstvu i imaju biračko pravo, organizirat će se glasanje u 10 DKP-a i to u Australiji, Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Srbiji i SAD-u. U Austriji će se glasati na dva mjesta, u Gracu i Beču, u Njemačkoj na četiri mjesta u Berlinu, Frankfurtu, Štutgartu i Minhenu, te po jedno glasačko mjesto u Norveškoj u Oslu, Beogradu u Srbiji i Čikagu u Americi. SIP BiH neće organizirati glasanje u ostalim DKP-ima, iz razloga što nisu ispunjeni propisani uvjeti, ističu u SIP-u BiH.

Krajem prošlog mjeseca isporučena je prva pošiljka glasačkih listića za osobe koje će glasati izvan BiH na ovogodišnjim Općim izborima, a pravo glasa u dijaspori ima više od 80 000 osoba. Taj broj je znatno porastao u odnosu na lokalne izbore prije dvije godine kada se registriralo čak 15.000 birača manje. Građani Bosne i Hercegovine će na ovogodišnjim općim izborima prvi put ubacivati na biračkim mjestima glasačke listiće u prozirne glasačke kutije umjesto u dosadašnje metalne. Nabavljeno je 10.000 novih kutija sa 60.000 sigurnosnih pečata, koje će biti će na svim biračkim mjestima u BiH. Budući da u BiH ima oko 5.500 biračkih mjesta, ostatak kutija će biti raspoređen dijelom kao rezerva općinskim izbornim komisijama, a dio će biti deponiran u skladište SIP-a BiH. Prozirne kutije će doprinijeti većoj transparentnosti izbornog procesa, odnosno vraćanju povjerenja građana u taj proces, što zajedno s drugim faktorima, treba da doprinese jačanju opće demokratičnosti,  rečeno je na press konferenciji SIP-a BiH.

U nastavku IK stranačka priopćenja:

Koalicija Hrvatsko zajedništvo poslala je poruku iz Viteza u kojom poziva hrvatski narod da iziđe na listopadske izbore i kaže DOSTA politici koja ga je, kako navode, dovela do svojevrsnoga egzodusa, beznađa, osiromašenja. Kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, dr. Diana Zelenika, kazala je kako je u BiH prije četiri godine bilo 550 tisuća Hrvata, a danas nas je ostalo oko 370 tisuća, navode u priopćenju za javnost iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, sa stranačkim izaslanstvom, boravit će danas u Tuzli, gdje će, uz ostalo, u večernjim satima nazočiti predstavljanju kandidata i početku predizbornog skupa ŽO HDZ-a BiH Soli, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH:

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu šefa Izborne promatračke Misije OESS-a/ODIHR u BiH Petera Tejlera. Na sastanku se razgovaralo o izbornom zakonu, Planu 10 i predizbornoj kampanji. „Plan 10 je osnova naše kampanje, jer se ne želimo natjecati na polju širenja mržnje i podjela, već želimo promijeniti trenutno stanje“, rekao je Nikšić, stoji uz ostalo u priopćenju SDP-a BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password