Izborna kronika 10.9.2018. godine

Dobro došli u prvo izdanje Izborne kronike RPO, koju ćemo realizirati svakodnevno nakon vijesti u 15 sati. Određeni politički subjekti predizbornu kampanju za Opće izbore u BiH 7. listopada, započeli su vrlo aktivno političkim skupovima, tribinama, posjetima raznim institucijama i događajima, a vrlo intenzivan vid predizbornog političkog djelovanja su i priopćenja za javnost.

Predizborna kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore trajat će do  6.listopada u 7 sati kada počinje izborna šutnja. U središnjem bračkom spisku za Opće izbore 7.listopada u BiH upisano je  3.352.933 birača, koji će birati ukupno 518 nositelja mandata. Za ove izbore ovjereno je 128 političkih subjekata, od čega 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 neovisna kandidata. Ovjerene su ukupno 804 redovne kandidacijske liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidacijske liste za dodjelu 842 kompenzacijska mandata, a ovogodišnji izbori će koštati 8,5 milijuna KM, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Za Predsjedništvo BiH biraju se tri mandata, za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ukupno 42 (Iz Federacije 28 i iz RS-a 14). Za Zastupnički dom Federalnog parlamenta bira se ukupno 98 mandata, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske 83.  Građani će birati i zastupnike u 10 županijskim Skupština a za ŽP bira se 21 mandat. Politički subjekt u ŽP, koji je prijavio sudjelovanje na izborima za Skupštinu ŽP, najviše može kandidirati 26 kandidata. Biračko tijelo u ŽP ukupno ima 40 073 osobe s pravom glasa.

Izbori su temeljni aspekt demokracije u kojem će bosanskohercegovački građani ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije, navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Misije OESS-a u BiH i Vijeća Europe o predizbornoj kampanji za opće izbore u Bosni i Hercegovini. Apelirali su na političare da vode predizbornu kampanju bez negativne, neodgovorne i retorike podjela, i da se fokusiraju na pitanja koja su od istinske važnosti za građane, kao što su: vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.

Puštena je u rad mobilna Android aplikacija „Zajedništvo” kao i službena web stranica www.zajednistvo.com – HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za Opće izbore u BiH 2018. godine. Pustio ih je u rad kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, s mladima iz stranke.

Predsjednik Čović razgovarao je danas s izaslanstvom Udruga proisteklih iz DR-a. Nositelji državnih, federalnih i županijskih lista, kao i svi kandidati HNS-a moraju nastaviti provoditi politiku zajedništva, zaštite nacionalnih interesa i legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda na svim razinama vlasti, rečeno je na sastanku, na kojem je izaslanstvo Udruga dalo punu potporu kandidaturi dr Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izvijestili su iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Koalicija Hrvatsko zajedništvo, u priopćenju za javnost, osuđuje ponašanje trgovaca naftnim derivatima koji su, čim je cijena na svjetskim tržištima naftnim derivatima malo skočila, odmah povisili cijene na benzinskim crpkama u strahu da ne bi bili na gubitku, odnosno kako ne bi imali onoliku zaradu koliko su naviknuli, poručili su uz ostalo iz Informativno-promidžbenog ureda Koalicije Hrvatsko zajedništvo.

„Predstavljanje nacrta zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH“, tema je press konferencije koju sutra u Sarajevu organizira SDP BiH. Govorit će Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, izvijestili su iz SDP-a BiH.

Radiopostaja Orašje će tijekom predizborne kampanje, svakom političkom subjektu prijavljenom za Skupštinu ŽP, omogućiti besplatnih 10 minuta za predstavljanje izbornog programa. Obraćanja su namijenjena prije svega za predstavljanje izborne liste stranke za izbore na području određene izborne jedinice te za finalnu poruku biračima. Obraćanje političkih subjekata je svakim radnim danom, po redoslijedu političkih subjekata na izbornom listiću prema izvlačenju SIP-a. Kroz emisiju IK ćemo izvještavati o izbornim aktivnostima političkih subjekata, sukladno dostavljenim priopćenjima za javnost iz stranačkih ureda, a svakodnevno u našem programu, tijekom predizborne kampanje, postoji mogućnost i za komercijalni vid političkog oglašavanja.  Detalji o medijskom praćenju izborne kampanje su na web stranici RPO www.radioorasje.com.   Toliko poštovani slušatelji u Izbornoj kronici RPO za 10. rujan. Hvala na pozornosti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password