Izborna kronika 03.10.2018.g.

Još su tri dana preostala političkim subjektima za predstavljanje izbornih programa biračima, u susret Općim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju 7 listopada. U dosadašnjem tijeku kampanje, u programu našega radija, medijsko predstavljanje svog izbornog programa iskoristila je samo Posavska stranka koja se biračima predstavila jučer, a ostali politički subjekti koji također žele sudjelovati u našem izbornom programu snimljeni materijal mogu dostaviti do četvrtka 4. listopada odn. sutra do 14 sati, a politički marketing zaključno sa sutrašnjim danom u 12 sati. Stranačke i druge predizborne aktivnosti pratimo kroz našu Izbornu kroniku,a posljednja je u petak 5. listopada u 14,30 sati.

Iz Općinskog izbornog povjerenstva Orašje ranije su pozvali sve birače da još jednom provjere na Internet stranici www.izbori.ba gdje su registrirani za glasanje, odn. nalazi li se njihovo ime na spisku birača koji glasaju putem pošte. U cilju zaštite svog biračkog prava, svaki birač čije ime se nalazi na spisku biračka koji su upisani da glasaju putem pošte, a nije dostavio prijavu za glasanje putem pošte, može uputiti prigovor na adresu: info@izbori.ba, samostalno ili putem OIP-a Orašje. Tim biračima bit će omogućeno pravo glasanja na dan izbora na biračkom mjestu na nepotvrđenim listićima u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju.

U nastavku stranačke aktivnosti

HDZ BiH je sinoć održao predizborni skup u Ugljari gdje je predstavljen program „Razvoj i o(p)stanak“. U ime domaćina obratio se predsjednik MZ i ogranka Ugljara Thomas Miličić, a govorili su i Stanko Vincetić, predsjednik OO HDZ BiH Orašje, te nositelji i kandidati lista za Skupštinu ŽP i  Zastupnički dom F BiH – Đuro Topić, Marijan Klaić i Marko Maroš. Na kraju skupa predstavljeni su svi kandidati i nositelji lista s prostora ŽP, a nakon toga se druženje nastavilo u opuštenoj atmosferi, izvijestili su iz Temeljnog ogranka HDZ-a Ugljara. .

Na održanim završnim predizbornim skupovima SDP-a BiH u Srebreniku, Gradačcu i Gračanici, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, pozvao je građane da glasaju za one kandidate i stranke koje imaju jasnu viziju i program gospodarskog oporavka države, izvijestili su iz SDP-a BiH.

Središnji predizborni skup Koalicije Hrvatsko zajedništvo održat će se večeras u Mostaru Glavne govore održat će kandidatkinja Hrvatskoga zajedništva za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Diana Zelenika te predsjednik HDZ-a 1990, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo i nositelj liste za državni parlament Ilija Cvitanović, priopćeno je iz Informativno-promidžbenog ureda Koalicije.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa stranačkim izaslanstvom, danas je nazočio svečanoj sjednici povodom Dana općine Čapljina a večeras će sudjelovati na predizbornim skupovima u Ljubuškom i Širokom Brijegu, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH. .

Za kraj priopćenje za javnost Instituta za razvoj mladih KULT.

Izlaznost mladih na izbore u BiH jednaka je ostatku populacije i ne treba se manipulirati podacima koji u javnosti kreiraju sliku pasivnosti i neodgovornosti ove populacije. Prema podacima SIP-a BiH, koji su naknadno analizirani na zahtjev KULT-a, izlaznost mladih koji imaju pravo glasa veća je od 50% i ne odstupa značajno od europskog prosjeka. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. g., u BiH živi 773.850 mladih, a čine 21,4 posto biračkog tijela u BiH. Ova populacija čini značajan dio stanovništva, a mladi koje političke stranke često zanemaruju i koji se u njihovim programima tek sporadično spominju, mogli bi itekako utjecati na izborne rezultate, ističu u KULT-u. .Iz Instituta su pozvali mlade da i na Općim izborima 2018 pokažu da su odgovorni građani/ke društva, da iskoriste svoje pravo glasa te da budu birači, a ne glasači.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password