spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiIz Orašja krenula 15. Kolona sjećanja Orašje - Vukovar

Iz Orašja krenula 15. Kolona sjećanja Orašje – Vukovar

Iz Orašja je jutros krenula 15. Kolona sjećanja Orašje – Vukovar, s blizu 80-ak sudionika s područja grada Orašja i općine Domaljevac -Šamac, koji će u petak 18. studenoga sudjelovati na obilježavanju 31. obljetnice pada Vukovara. Prije polaska u Orašju su se poklonili svim poginulim i umrlim braniteljima iz Domovinskoga rata, te upalili svijeće i položili vijenac kod središnjeg Spomen obilježja u Gradskom parku, odakle su u koloni krenuli put Graničnog prijelaza Orašje i dalje do Vukovara. U trodnevnom dostojanstvenom hodu, na putu dugom blizu 80-ak kilometara, u svim općinama i gradovima kroz koja budu prolazili, sudionici Kolone sjećanja upalit će svijeće i položiti cvijeće kod Spomen obilježja za sve poginule i umrle branitelje, a u petak će odati poštovanje svim žrtvama Vukovara i Gradu heroju. Najstariji sudionik ovogodišnje Kolone sjećanja je 79-ogodišnji Marijan Baotić Čikin iz Donje Mahale koji već treću godinu pješači do Vukovara, a najmlađi sudionik je 18-ogodišnji Zvonimir Mikić iz Kostrča.

„Ja sam ranjen, 40 posto invalid i zato me vuče u Vukovar, jer sam ja stradao i idem tamo gdje su ljudi stradali“, kazao je uoči polaska Baotić.

Ilija Mišković, predsjednik Organizacijskoga odbora i UDiVDR-a Orašje kaže kako je do sada je kroz ovaj projekt prošlo između 250 i 300 sudionika i tu tradiciju će održavati i prenositi na mlađe generacije. U Koloni sjećanja su branitelji, ratni vojni invalidi, djeca poginulih i djeca branitelja s prostora grada Orašja i općine Domaljevac-Šamac, ustvrdio je Mišković.   

„Mi iz Bosanske Posavine žrtvu Vukovara jako dobro osjećamo, zato što smo i mi ovdje bili u jednom okruženju, gdje nas je puno jači neprijatelj granatirao, ubijao i mi tu žrtvu jako dobro shvaćamo“, kazao je Anto Iljazović, predsjednik Udruge veterana 104 HVO brigade Domaljevac.

„Kolona sjećanja za Vukovar je postala tradicija i mi smo dosljedni toj tradiciji i želimo pokazati prije svega obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja da nismo zaboravili i da nećemo zaboraviti. Ministarstvo branitelja sa svojim kapacitetima je i materijalna i personalna podrška ovom projektu“, poručio je Drago KOpić, pomoćnik ministra branitelja ŽP koji i ove godine pješači u Koloni sjećanja skupa sa svojim suborcima.  

Na ispraćaju Kolone sjećanja u Orašju bili su predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, koji je zahvalio Udrugama iz Domovinskoga rata što organiziraju Kolonu sjećanja i na taj način odaju veliku počast i zahvalu braniteljima Vukovara, time i Hrvatske. „Ujedno držimo poveznicu s gradom Vukovarom, gradom herojem“, naglasio je predsjednik Topić.

U ime Grada Orašja sudionike Kolone sjećanja ispratio je lija Baotić, šef Ureda gradonačelnika. Opijelo za poginule i umrle branitelje, prije polaska, izmolio je oraški župnik fra Bono Kovačević koji je poručio kako su sudionici Kolone sjećanja graditelji mira te zaželio sretan i blagoslovljen put svima. Kolonu sjećanja jutros je ispratila i nekolicina građana.

Predstavnici Crvenoga križa Orašje pripremili su čaj za sve sudionike, prije polaska, a sutra će u Vukovaru volonter CK Orašje Marijan Mijatović Banče darivati krv, u tamošnjem Crvenom križu, što će mu biti 113 darivanje. Sutra u čast i spomen na žrtvu Vukovara!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više