spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiIz Novog Zelanda stigao na Oldtimer susrete u Orašje

Iz Novog Zelanda stigao na Oldtimer susrete u Orašje

Priča o vremešnim limenim ljubimcima, koji se godišnje okupljaju u Orašju iz raznih gradova i država, u Orašju traje punih 26.godina. Oldtimer klub Posavac Orašje domaćin je ponosnim vlasnicima oldtimer vozila, koji su protekle subote 12. kolovoza pokazali svu ljepotu i originalnost svojih oldtimer vozila.  Oldtimer susreti u Orašju ujedno su i najdugovječnija manifestacija te vrste u BiH, a po brojnosti ubraja se i među najposjećenije. Ove godine na oraškim oldtimer susretima okupilo se 80-ak oldtimera iz BiH, Hrvatske, Srbije i najudaljeniji iz Novog Zelanda, koji su se u tradicionalnom defileu provozali područjem grada Orašja ali i općine Domaljevac Šamac, gdje su se posebno zadržali u Grebnicama. Njihov anonimni sponzor osigurao im je okrjepu jela i pića, a riječi dobrodošlice uputio je predsjednik mjesne zajednice Grebnice Miljenko Lušić i domaćin susreta, predsjednik Oldtimer kluba Posavac Orašje Krunoslav Draganović.

„Internet čuda čini pa je tako motoristu Bryana zainteresirao za naš susret i stigao je u Orašje. Družimo se, razmjenjujemo naša iskustva, vidimo tko što radi na svojim oldtimerima i u konačnici promoviramo i na ovaj način našu Posavinu“, kazao je predsjednik Draganović. Upravo je on jedan od najvećih kolekcionara oldtimera s oko 50-ak primjeraka starih motocikala i vozila ( svi u voznom stanju). Motorista Bryn Jones je na proputovanju zemljama Europe pa je rado svratio i na susrete u Orašje . „Ja obilazim brojne moto-susrete pa evo me i u Orašju. Sjajno se družimo, lijepo je ovdje no dosta mi je neobično što mi dosta svijeta nazdravlja s rakijom. To je očito specifično za ovo podneblje“, kazao je Jones.

Među brojnim vlasnicima oltimera na susretima je bila i obitelj posavskih zaljubljenika motora iz Kopanica. Tri brata: Ivo (Ivić), Drago i Petar Marković skupa imaju preko 20 vrijednih oldtimera ali i modernijih verzija motora.  Još od 70.godina kreću u tu, za njih, priču ispunjenu istinskom zaljubljenošću prema motorima, kao što su i brojni motoristi na istoku grada Orašja s područja Vidovica, Kopanica i Jenjića. „Krenuli smo od popularnog MZ-a 175, a sada nas trojica imamo više od 20 motora. Sjećam se jedne situacije iz ’84.g. u kući se bavimo poljoprivredom, nemamo traktor, brat trbuhom za kruhom ode u Švicarsku i prvo što je kupio je motor. Dakle, ovo je ljubav bez granica“, zaključuje Ivić.

Oldtimer klub „Posavac“ Orašje je za sve sudionike susreta osigurao zahvalnice i posebne medalje. Ove godine je bilo 8 prijavljenih klubova iz Sl. Broda, Osijeka, Vinkovaca, Banja Luke, Sombora, Našica i Ljubljane. Najstariji sudionik je Balazs Barna iz Ljubljane, Najstariji automobil Peugeot 1939. godina, najstariji motocikl 1952. godina, a najudaljeniji sudionik je Bryn Jones iz Novog Zelanda. Tijekom susreta održan je sajam oldtimer dijelova i vozila.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više