spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiIdealno vrijeme za zaštitu voćaka od štetnika

Idealno vrijeme za zaštitu voćaka od štetnika

Idealno je vrijeme za zaštitu voćaka od štetnika. Zaštita tijekom zimskog perioda spada u osnovnu zaštitu voćaka i uvelike doprinosi, u manjoj ili većoj mjeri, zaštiti voća od različitih štetnih organizama. Zaštitu treba odraditi preparatima na bazi bakra i sumpora, tijekom mirovanja vegetacije, pa sve do početka vegetacije, odnosno, dolaskom proljeća. Najučinkovitije je tretiranje pred samo kretanje vegetacije, upravo zbog porasta dnevnih temperatura i početka bubrenja pupova, poručili su iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.               

Prskanje voćaka vrši se po suhom vremenu, bez prisutnosti vjetra i kada je temperatura zraka viša od 5 celzijevih stupnjeva. Naši voćari imaju običaj tretirati stabla i gašenim vapnom, čime se uništavaju štetnici koji prezimljuju u kori stabala. Vapno reflektira sunčeve zrake, pa biljke usporavaju razvoj i bolje podnose kasne proljetne mrazeve i kora manje puca. Sva zaštitna sredstva koristiti prema preporučenim dozama i u skladu sa uputstvima.

Za sva pitanja, prijedloge i primjedbe, Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe, odnosno, savjetodavci su dostupni radnim danima u periodu od 08:00-16:00 sati u Orašju i u Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.               

spot_img

najnoviji članci

istražiti više