spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGrađani Orašja potvrdili humanost u novoj akciji darivanja krvi

Građani Orašja potvrdili humanost u novoj akciji darivanja krvi

Crveni križ Orašja, u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu F BIH organizirao je danas drugu ovogodišnju akciju darivanja krvi. Nakon prve, koja je bila u prostorijama ŠC fra Martina Nedića, današnja akcija je bila u Gradskoj vijećnici u Orašju, koju je podržalo svojim sudjelovanjem i nekoliko vijećnika GV Orašja,  a organizirana je povodom 14. lipnja Svjetskog dana davatelja krvi. -„Sve nacionalne zdravstvene ustanove trebaju imati dovoljne zalihe krvi, kako pacijent ne bi čekao nju, nego krv pacijenta“, poručila je prof.- Edina Pačuković, animatorica za davanje krvi pri CK Orašje. Istaknula je kako samo 3 posto osoba redovno daruje krv, što nije dovoljno  za sve potrebe,  te podsjetila da jedna doza darivane krvi spašava tri ljudska života i svaka doza je zlata vrijedna“, poručila je prof. Pačuković.

Među darivateljima koji su prvi put dali krv, bio je i Gabrijel Baotić koji se kaže, na ovaj humani čin odvažio na nagovor svoje djevojke i u želji da učini dobro djelo. Dosta istraživanja pokazuje da osobe koja daruje krv, pogotovo muškarci, imaju manji kardiovaskularni rizik, a u krajnjem slučaju motivacijski faktor je upravo taj osjećaj sreće i zadovoljstva , kada samo pomisli da je nekome spasila život. Dr. medicine Mersiha Zekotić je istaknula zadovoljstvo akcijom i činjenicom da je među darivateljima ponajviše onih koji po prvi put daruju svoju krv. –„Materijal koji koristimo je sterilan za jednokratnu uporabu, a prije darivanja obavimo kratak liječnički pregled i utvrdi se razina hemoglobina. Ovaj humani čin znači život za osobu koja primi krv, jer je krv jedini lijek koji se ne može dobiti sintetičkim putem. Svakako da je ovaj čin koristan i za osobu koja daruje krv, jer se ta krv testira na krvlju prenosive bolesti kao što su hepatitis B,C, Sidu i druge“, pojasnila je dr. Zekotić.

Organizator je svim davateljima osigurao zahvalne obroke, te zahvalnice, a u provedbi akcije sudjelovali su brojni volonteri, kao i članovi Tima sekcije Crvenog križa Orašje, pobjednici federalnog natjecanja u pružanju Prve pomoći.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više