spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiFra Ivo Martinović iz Matića imenovan za Požeškog biskupa

Fra Ivo Martinović iz Matića imenovan za Požeškog biskupa

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi dobila je prvog biskupa u svojoj povijesti. Papa Franjo je u nedjelju 10. ožujka imenovao fra Ivu Martinovića iz Matića za Požeškog biskupa, koji će zamijeniti dosadašnjeg biskupa msgr. Antuna Škvorčevića kojeg je Papa Ivan Pavao II. imenovao prvim požeškim biskupom 5. srpnja 1997. godine.  Fra Ivo dolazi iz provincije franjevaca trećoredaca i preuzet će duhovnu baštinu u koju su, svoj pastirski žar, vjernost i žrtvu, ugradili blaženi Alojzije Stepinac i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Znakovito je što se imenovanje biskupa mons. Ive Martinovića zbilo na 22. obljetnicu smrti kardinala Kuharića, koji je zaredio prvoga požeškog biskupa i predao mu pastirski štap.

Mons. Ivo Martinović je drugi biskup od utemeljenja Požeške biskupije, a u prigodnom obraćanju nakon objavljivanja da ga je papa Franjo imenovao požeškim biskupom, iskreno je zahvalio Papi na povjerenju koje mu je ukazao. –„Svjestan sam da nisam dostojan te službe, jer znam da ima mnogo zaslužnijih, kompetentnijih, svetijih, učenijih i boljih svećenika i redovnika od mene, kao i onih koji bi tu službu spremnije prihvatili i bolje izvršavali. No isto sam tako svjestan da se biskupsko imenovanje ne ostvaruje po željama, natječajima i stručnoj spremi, nego po Božjoj providnosti“, naglasio je mons Ivo i u svojem govoru uz ostalo istaknuo. –„Papa Franjo i Crkva šalju me danas u Požešku biskupiju, k vama koji ste bili na periferiji moga životnog, svećeničkog i fratarskog puta. Od danas niste na periferiji mog života, nego u središtu mojega srca, molitava, poziva i poslanja. Po Božjoj providnosti, moj će se duhovni poziv i životni hod kao svećenika i pastira u crkvi, nastaviti s vama kojima dolazim, ponajprije kao brat u Kristu Isusu i kao učenik koji je spreman učiti. U ovoj prigodi posebno želim zahvaliti mojim dragim roditeljima, bratu i sestrama i njihovim obiteljima, svoj rodbini i prijateljima, mještanima i vjernicima sela Matići i župe Tolisa, u kojima sam odrastao, te svim vjernicima župa u kojima sam pastoralno djelovao“, poručio je uz ostalo u svom govoru novoimenovani požeški biskup mons. Ivo Martinović.  

Fra Ivo je sin Martina i Mare rođene Petrović iz Matića, rođen 28. lipnja 1965. godine u Županji , kao četvrto od petero djece u obitelji. Kršten je u Županji 4. srpnja 1965. godine, a u župi Tolisa je 1978. godine primio sakrament svete krizme. Odrastao je u Matićima, gdje je završio i niže razrede osnovne škole, a više razrede je pohađao u susjednoj Oštroj Luci. U sjemenište franjevaca trećoredaca je primljen 1980. godine, klasičnu gimnaziju je završio u Zagrebu u Interdijecezanskom sjemeništu , te diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 4. listopada 1990. godine u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša, a za svećenika je zaređen 1992. godine također u Zagrebu.  

Fra Ivo je bio župni vikar u Belišću, Splitu i Zadru, te gvardijan i župnik u Zadru, Zagrebu i Splitu. Na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu stekao je 2011. godine naslov magistra pastoralne teologije. Bio je član Provincijske uprave u vremenu od 2005. do 2009. i od 2011. do 2013. godine, te provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša od 2017. do 2024. godine. Osim hrvatskog, fra Ivo govori talijanski i njemački jezik. Uz brojne čestitke koje stižu sa svih strana, čestitku fra Ivi na imenovanju i biskupskoj službi, uputio je i fra Mario Jurić gvardijan Franjevačkog samo stana Tolisa. –„Fra Ivo je prvi imenovani biskup iz naše župe, koja trenutno ima 36 živućih svećenika. U ime Franjevačkoga samostana na Raščici i Župe Tolisa čestitamo našem fra Ivi na imenovanju i biskupskoj službi i neka ga prati Božji blagoslov i zagovor svetoga Franje“, stoji uz ostalo u čestitki gvardijana fra Maria Jurića. Podsjetimo kako je Posavina dala još jednog biskupa, mons. Iliju Janjića iz Vidovica, koji je u zasluženoj mirovini, nakon punih 75 godina života, 50 godina svećeništva i 23 godine provedenih na čelu Kotorske biskupije.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više