Festival hrvatskog zajedništva u BiH

U organizaciji Vlada HNŽ, ZHŽ i HBŽ u izvanrednom ugođaju prepunog svadbenog salona Golden Palast u Orašju održana je četvrta po redu Večer Hercegovine u Posavini. Druženje u Orašju još jednom je potvrdilo i ojačalo identitet i zajedništvo Hrvata iz Hercegovine i Posavine koje će se osnažiti na gospodarskom, kulturnom i sportskom polju. Na ulasku u dvoranu, goste je dočekao hercegovački pršut i kapljice lozovače, te brojne delicije bogatstva plodova krševite Hercegovine.  Još jedna nezaboravna večer okupila je više od 600 Hercegovaca i Posavaca, zatim veliki broj Hrvata iz Distrikta Brčko, Tuzlanske županije, Središnje Bosne, Žepča i Usore, RS i dragih gostiju iz Republike Hrvatske.  Do kasno u noć odzvanjale su note šargije, violine, plesalo se i pjevala ganga i bećarac, a dozu pozitivnog nemira kroz izvornu pjesmu Posavine i Hercegovine unijeli su članovi i članice KUD-a Napredak iz Odžaka i HKUD-a Hercegovac iz Zapadno-hercegovačke županije koji su nagrađeni burnim ovacijama. Uz tradicionalne posavske specijalitete, Hercegovina je po drugi put u Posavini predstavila svoje običaje, kulturu i tradiciju, u kojoj su uživali svi prisutni.

Jedan od domaćina Večeri Hercegovine u Posavini, predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić kazao je među ostalim da svaki narod, posebno onaj kojem prijete različite ugroze, kao što je slučaj s hrvatskim narodom u BiH, vrlo dobro zna da je ključno pitanje njegova opstanka, upravo zajedništvo. -Večer Hercegovine u Posavini postala je festival hrvatskog zajedništva u BiH! Na ovakvim večerima afirmiramo naše zajedništvo, razmjenjujemo naše kulturno-zavičajno naslijeđe, razvijamo poslovne kontakte i osobito u ovakvom predizbornom vremenu moramo naglasiti naše političko zajedništvo, jer kad to nismo učinili posljedice su bile katastrofalne. Pokažimo to zajedništvo i na predstojećim izborima u RH i BiH, poručio je premijer Ćosić.

Voditelj programa Veselko Čerkez pozdravio je sve koji predstavljaju hrvatski narod na svim razinama, počevši od državne, entitetske, županijske, gradske, općinske i sve one koji su zastupnici hrvatskog naroda u BiH, bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Tople pozdrave dobrodošlice odaslao je prema brojnim gospodarstvenicima, kao i svećenicima prisutnim u dvorani, te predstavnicima Mostarskog Sveučilišta i Kliničke bolnice u Mostaru.

Uz tople riječi dobrodošlice Marijan Klaić predsjednik Vlade PŽ zahvalio je svima koji su svojim prisustvom prepoznali važnost i snagu tradicionalne manifestacije. -Zadovoljstvo mi je u Posavini vidjeti veličanstveni skup s najvišim dužnosnicima hrvatskog naroda. Ovdje je 60 stolova za kojim sjede najviši dužnosnici iz političkog i javnog života, iz gospodarstva i ostalih grana našeg društva. Za stolovima su pomiješani ljudi iz Hercegovine, Posavine i uzvanici iz ostalih područja u BiH, jer susret u Orašju je zamišljen tako da vi koji ste za ovim stolovima, razmijenite iskustva kako bi u narednom periodu tražili bolja rješenja za rješavanje problema hrvatskog naroda u BiH, poručio je Marijan Klaić predsjednik Vlade Posavske županije i pozvao sve prisutne na veliku kulturnu manifestaciju Dani hrvatskog filma.

-Ja sam preponosan na već tradicionalnu Večer Hercegovine u Posavini ili Posavine u Hercegovini, ovisi u kojem vremenskom intervalu se organizira. Ovo nije samo Večer Hercegovine u Posavini, ovdje je svako srce diljem BiH i svaki put u četiri godine imamo povećanje onih koji razmišljaju na sličan način. Meni je srce preveliko, jer smo jednu izvrsnu ideju pretočili u praksu, rekao je dr.Dragan Čović.

U svojem obraćanju dr. Nevenko Herceg je izrazio nadu da će se nakon ove večeri još više osnažiti ljudske, gospodarske, kulturne, pa i političke veze Hercegovine i Posavine.  -Prelijepo je da se nastavlja ova tradicija koja povezuje sjever i jug i svake godine biva sve bolja. Za nas hercegovce s juga, ovo prijateljstvo s nama dragim ljudima iz Posavine, nikad nije bilo niti će biti dovedeno u pitanje. Više puta je potvrđeno i u dobru, ali na žalost i u zlu. Jednak s jednakima najlakše se udružuje, a to večeras pokazuje i ova naša manifestacija, kazao je dr. Nevenko Herceg predsjednik Vlade HNŽ. Njegov kolega Draško Dalić predsjednik Vlade HBŽ zahvalio je svima koji su uveličali skup u Orašju.

Upriličena je obostrana razmjena darova između domaćina i gostiju, a predsjednik Vlade HNŽ Zdenko Ćosić darovao je krasnu sliku „U rajskom vrtu svetog Franje“ fra Mariu Juriću gvardijanu Franjevačkog samostana Tolisa. U zabavnom dijelu goste su na svojstven način oduševili domaći sastav Drale i Raščica i kralj dijaspore Mate Bulić koji je u svom stilu kazao:-Političari dijalogom zbližavaju i povezuju ljude, gospodarstvenici to čine svojim radom, a moje najjače oružje je glazba. Pjesma je lijek za sve, pjesma je emocija izričaja svakog od nas. Prema tome, večeras sam sretan da sam s ovim narodom i hvala svim koji su došli. Večerašnje druženje potvrđuje da uvijek moramo biti jedno i zajedno na ovim prostorima, poručio je Mate Bulić.  Marko Mišković/obrada: RPOr; foto: Internet

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password