Federalno Ministarstvo kulture i sporta – Dani europskog naslijeđa 2017

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica. Također, manifestacija ima za cilj da potakne pojedince da se aktivno uključe u očuvanje i zaštitu zajedničkog naslijeđa te da informira javnost i relevantne nositelje vlasti o važnosti zaštite kulturne baštine od novih prijetnji izazvanih različitim faktorima.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i edukativni program „Mladi i naslijeđe“, u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment manifestacije iz razloga što potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno – povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Inače, zajedničku temu Dana europske baštine u 2017. godini pod nazivom Baština i priroda“ prihvatila je većina zemalja Vijeća Europe. Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog naslijeđa prepoznao je i UNESCO kroz Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Konjicu, Goraždu, Livnu, Olovu), Ministarstvo će ovogodišnju, 21. manifestaciju po redu, organizirati od 25. do 27. 10. u Posavskoj županiji na temu: „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“.

Program Mladi i naslijeđe

Ove godine u programu Mladi i naslijeđe sudjelovalo je više od 100 osnovnih i srednjih škola sa područja Federacije BiH. Pristiglo je više od 1000 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa na temu: „Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“. Navedena tema je usmjerila pozornost učenika na bogatstvo kulturno-povijesne i prirodne baštine kraja i okoline u kojoj žive. Također,  tema je potaknula učenike da budu ponosni na ljepotu prirode koja ih okružuje i da  istražuju i uče o vremenu, prostoru, življenju, graditeljstvu, rukotvorinama, pjesmi i igri te  neraskidivoj vezi s prirodom i potrebi za kontinuiranom brigom o prirodnoj i kulturnoj baštini.

U Orašju će od 25. do 26.10. ove godine boraviti i sudjelovati učenici i nastavnici iz raznih gradova Federacije BiH, gdje će prezentirati svoje najuspješnije radove i posjetiti kulturno – povijesne spomenike posavskog kraja.

U okviru programa bit će postavljena i izložba najuspješnijih radova u Dvoru Tolisa, koji svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za bosanskohercegovačko kulturno – povijesno naslijeđe i prirodu. U ovoj školi će u srijedu, 25. 10. 2017. godine, u 20.00 sati, biti upriličena svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima/učenicama i nastavnicima/nastavnicama osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH, priopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta F BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password