Druga konferencija o prekograničnoj suradnji HR-BiH-CG u Orašju

Orašje i Županija Posavska danas su bili domaćini druge konferencije prekograničnog trilateralnog programa Hrvatska-BiH- Crna Gora 2014-2020.g, koja je okupila oko 50-ak zainteresiranih osoba  kako s područja ŽP, tako i drugih županija u F BiH te Vukovarsko-Srijemske županije iz RH. Organizator je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Agencije za regionalni razvoj RH, te Vlade ŽP, koja je i partner projekta u BiH. Na skupu je bilo riječi o pripremi, provedbi, upravljanju i nadzoru nad projektima financiranih iz EU fondova. U sklopu financijske perspektive 2014-2020 na raspolaganju je 57 milijuna eura, namijenjenih jačanju socijalne, zdravstvene i zaštite okoliša, turizma, energetike i poduzetništva. Do sada je realiziran jedan poziv na kojega su aplicirala 164 projekta, a ugovorena su 24 projekta vrijedna 24 milijuna eura, naglasila je Kristina Bilić, pomoćnica ministirice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Stela Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH kazala je kako se početkom 4 mjeseca očekuje novi javni poziv iz ovoga projekta, za kojega su predviđena 22 milijuna eura. Aplicirati mogu sve javne ustanove, udruge civilnog društva i nevladine organizacije, osim trgovačkih društava i privatnih tvrtki.

U ime Vlade ŽP predsjednik Marijan Klaić zahvalio je organizatorima skupa, naglasivši kako je Vlada u edukaciju o EU fondovima angažirala sve ljudske resurse iz ŽP i Ureda za razvoj i europske integracije, kako bi u narednom periodu, zajedno s agencijama iz RH, mogli aplicirati na dostupna sredstva. „Ako na ovom prostoru osiguramo određena sredstva iz EU fondova, sigurno je da ćemo podići standard našeg stanovništva a time i dati mogućnost ljudima da nađu ovdje posla i zadrže se na prostoru ŽP, odn. u BiH, svojoj domovini“, istaknuo je predsjednik Klaić.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u  Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH naglašava kako prostor za prekograničnu suradnju postoji i da su potencijali jako veliki. „Cilj našeg posjeta je vrlo konkretan i vrlo operativan. Nastojimo okupiti i educirati ljude koji imaju ideje i predlažu projekte, da steknu vještine i znanja i što bolje se pripremr za prijave na EU projekte, jer u pitanju su veliki iznosi. Novi poziv za IPA program prekogranične suradnje kreće uskoro, pa smo malo pojačali i intenzivirali ove radionice“, nagalasila je Ćorić. Podsjetila je i na projekte koje Vlada RH financijski podupire u BiH, a  kojim se potiču i jačaju obrazovni, zdravstveni, znanstveni i infrastrukturni kapaciteti Hrvata u BiH. U ime Općine Orašje na konferenciji su sudjelovali načelnik Stanko Vincetić, direktor Centra za poduzetništvo Orašje Miroslav Maroš, voditelj prekograničnog EU projekta “Invest in LOG” Boris Jurić i stručna savjetnica na tom projektu Andrijana Dujmenović.

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password