Dr Eli Tauber u Orašju održao vrlo poučno predavanje o holokaustu u BiH

Vrlo zanimljivo i za mlade generacije vrlo poučno predavanje na temu  „Holokaust u BiH“ danas je u ŠC fra Martina Nedića Orašje održao dr. Eli Tauber, autor istoimene knjige i savjetnik za kulturu i religiju u Židovskoj zajednici u BiH. Sadržaj je organizirala škola u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a dolazak dr Taubera u Orašje dogovorila je v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje Mandica Živković. Osim učenika, predavanje je pratila tek nekolicina građana, a posjetitelji su ujedno mogli pogledati i izložbu fotografija na temu holokausta, postavljenu u predvorju škole.

„Moramo govoriti o bilo kojem zločinu otvoreno, posebno o najvećem genocidu koji se dogodio u povijesti čovječanstva – holokaustu, ne zato da bi istakli to kao jednu sudbinu židovskog naroda jer ono što se desilo njima, desilo se svijetu i Europi i može se desiti bilo kome drugome. I dešava se! I desit će se vjerojatno, ukoliko iz svih ovih predavanja, izlaganja i knjiga koje se pišu, filmova koji se prave, mladi ljudi to ne prihvate. Ukoliko ne uspijemo podići svijest mladog čovjeka do te razine da on shvati da nikad i ni u kojim uvjetima ne treba sudjelovati u zločinu, i ukoliko vidi zločin i ima mogućnosti, treba ga spriječiti. Jedino na taj način, ne biti samo promatrači sa strane, nego biti aktivni, možemo spriječiti da se bilo kakav zločin u budućnosti ne desi“, naglasio je dr Tauber.

Na novinarsko pitanje vezano za posljednja ratna događanja u BiH i Hrvatskoj, jesu li posljedica nedovoljno glasnog pričanja, dr Tauber je naglasio:

„Mi nikad ne govorimo glasno i to je osnovni problem. Danas govorimo o zločinima koji su se desili prije 20-ak godina i nitko ne reagira. Nije potpuno beznačajno kada se kaže da su u Vukovaru spaljivali napalmom u tunelima, vrlo hladno ili što se desilo u Srebrenici. Zločin je bio toliko drastičan da je svijet morao ustati i danas, poslije toliko godina,  mora ozbiljno govoriti, a oni koji su učinili zločin moraju biti svjesni što su učinili. Nevjerojatno je da ljudska svijest ne može shvatiti da je moguće pogriješiti, ali moguće je i ispričati se i s druge strane oprostiti ili bar ne osvetiti se za to. To je ono što trebamo, u školama, ali i na drugi način, utjecati na mlade ljude i na njihovu svijest. Ako svijest ne  podignemo do tog nivoa da se ne dozvoli bilo kakav daljnji zločin, s bilo koje strane, mi nismo učinili ništa“, ustvrdio je dr Eli Tauber.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password