Dani otvorenih vrata u vojarni Sinovi Posavine u Bukovoj Gredi

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH 1. prosinca, pripadnici 3. pješačke bojne, 6. pješačke brigade OS BiH, organizirali su Dane otvorenih vrata i obilježili ih nizom događaja u kojima su, uz pripadnike OS BiH, sudjelovali i predstavnici civilnih struktura s područja ŽP. Tim povodom upriličen je i „Taktičko tehnički zbor“ za učenike devetih razreda OŠ ŽP vojarni Sinovi Posavine u B. Gredi koji su u pratnji pripadnika 3.pješačke bojne razgledali naoružanje i vojnu opremu. Tom prigodom učenici su se natjecali u rasklapanja puške, a najuspješniji su dobili prigodne nagrade.

Drugog dana  manifestacije u krugu vojarne obavljeno je svečano postrojavanje ešalona 3. pješačke bojne uz nazočnost predstavnika civilnih vlasti s područja ŽP i gostiju. Nakon svečanog postrojavanja zapovjednik  3 pj. bojne, 6. pj. brigade OS BiH, bojnik Anto Klajić naglasio je da se trend napuštanja OS BiH nastavio i u ovoj godini, a popuna vojničkim kadrom ne ide u planiranom obimu i pred njih postavlja još veće izazove u narednoj godini. Istaknuo je da su Oružane snage BiH još uvijek mlada institucija koja od svog osnutka do danas stalno jača i raste. Reforma obrambenog sustava kojom su nastale OS BiH, još uvijek je u tijeku i nastaviti će se i u narednom periodu.

„24. studenog je usvojen dokument „Pregled obrane“ koji definira funkcioniranje i razvoj OS BiH u razdoblju od 2017-2027. godine. Tim planom je predviđeno smanjenje broja profesionalnih vojnih osoba sa 10.000 na 9.200, definirani su koraci za modernizaciju OS, pješačke brigade će biti ojačane logistikom, te smanjenje broja perspektivnih lokacija sa 63 na 57. Također, Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH je dalo prijedlog da MO BiH i ZS OS BiH pokrene inicijativu za povećanje starosne dobi  za profesionalne vojnike sa sadašnjih 35 na 40 godina i povećanje koeficijenta za plaću, istaknuo je bojnik Anto Klaić i dodao,-„Uz maksimalno naprezanje raspoloživim materijalnim i personalnim resursima u ovoj godini smo omogućili izvršenje svih redovitih i vanrednih aktivnosti, te provedbu ključnih događaja obuke. Posebno bih naglasio naše sudjelovanje na međunarodnoj vojnoj vježbi „REGEX“ zajedno sa pripadnicima OS Ukrajine, Srbije i EUFOR-a kojeg su predstavljali pripadnici Turskog kontingenta. Naša bojna, kao nositelj borbene grupe, dala je nemjerljiv doprinos u naporima da se vježba uspješno pripremi i provede, kazao je na svečanosti zapovjednik  3 pj. bojne, 6. pj. brigade OS BiH, bojnik Anto Klajić, nakon čega je časnik za personal pročitao dodijeljene stimulativne mjere djelatnicima 3.pb povodom obilježavanja Dana OS BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password